Posti luopuu Pohjois-Suomen postilennoista

SP-KPV_230518Posti suunnittelee muutosta, jossa lentojen sijaan käytettäisiin maantiekuljetuksia Pohjois-Suomen postilähetysten kuljettamisessa heti vuoden 2019 alussa. Lentoteitse kulkee tällä hetkellä vain murto-osa kaikista lähetyksistä. Niiden siirtäminen kumipyörille maanteitse kulkevien lähetysten joukkoon vähentää hiilidioksidipäästöjä ja kustannuksia.

"Raha ja ympäristö lyövät kättä tässä muutoksessa. Pystymme vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja hillitsemään koko ajan vähenevien kirjeiden jakelu- ja yksikkökustannusten nousua. Tästä hyötyvät myös asiakkaamme", kertoo Postin kirjepalvelujen johtaja Kaj Kulp.

Maantiekuljetuksia käytettiin jo kesällä 2017, kun Oulun lentokentän kiitotie oli kunnostuksen vuoksi poissa käytöstä.

Viimeksi postin lentoja on operoitu Sprint Airin Saab 340 -potkuriturbiinikoneella Helsinki-Vantaalta Ouluun ja edelleen Rovaniemelle. Aiemmin myös Finnair on lentänyt yöpostilentoja Airbus-kapearunkokoneilla.

Ne postilaiset, jotka nyt työskentelevät postilentojen parissa, siirtyvät tekemään muita Postin palveluja. Postilennoista luopuminen ei aiheuta henkilöstön vähentämistarvetta.

Postinsaajille muutos juurikaan ei näy – lähetykset jaetaan tuotekohtaisten palvelulupausten ja kulkunopeuksien mukaisesti. Rahti ja paketit sekä pääosa kirjeistä ja lehdistä ovat kulkeneet tähänkin asti maantiekuljetuksina.

Postilennoista luopuminen vaikuttaa vain osaan yritysten lähettämistä kirjeistä. Myös pikakirjeen palveluun tulee muutoksia. Rajoituksista saa tietoa Postin nettisivuilta ja posteista lähempänä muutosajankohtaa.

Eri tuotteille on sovittu kullekin tuotteelle sopiva kulkunopeus. Joitakin tuotteita voidaan esimerkiksi jakaa sovitusti useamman päivän aikana, joillakin tuotteilla taas on tietty määräpäivä, jolloin lähetykset on sovittu jaettavaksi.

Jakelupäivien määrä ei vähene. Postia jaetaan edelleen 5 - 7 päivänä viikossa, lähettäjäasiakkaiden Postilta ostamien palvelujen mukaan. Jokaiselle päivälle on joitakin tuoteryhmiä jaettavana.


Posti on sitoutunut hillitsemään ilmaston lämpenemistä

Posti haluaa omalta osaltaan hillitä ilmaston lämpenemistä ja samalla toimia muille vastuullisena esimerkkinä. Posti Green -palvelut ovat osa Postin ympäristöohjelmaa. Asiakkaille Posti Green -merkintä näkyy osana maksumerkintää kirjeissä sekä Postin autoissa "Ilmastoystävällinen kuljetus" -merkinnällä.

Tehokkaalla reittisuunnittelulla, kuljetusten yhdistelyllä, korkealla käyttöasteella sekä ekologisella ajotavalla parannetaan kuljetusten ympäristötehokkuutta. Green -palveluista ei aiheudu asiakkaalle hiilidioksidipäästöjä, sillä Posti neutraloi jäljelle jäävät päästöt osallistumalla sertifioituihin ilmastoprojekteihin.

"Vuonna 2017 Postin kokonaispäästöt suhteessa liikevaihtoon olivat vähentyneet 17 prosenttia. Vuodesta 2007 vuoteen 2017 Posti on vähentänyt absoluuttisia hiilidioksidipäästöjä yli 34 000 tonnia", sanoo Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn.