Presidentti myönsi kaksi uutta lentokapteenin arvonimeä

sauliniisto_tasavallanpresidentinkansliaTasavallan presidentti Sauli Niinistö on 19. joulukuuta myöntänyt kaksi uutta lentokapteenin arvonimeä. Yhteensä erilaisia arvonimiä myönnettiin tällä kertaa 73 kappaletta. Eniten myönnettiin professorin ja kunnallisneuvoksen arvonimiä.

Lentokapteenin arvonimen saivat Esa Sakari Kivistö (päälennonopettaja, lennonjohtaja, Pori) ja Ossi Pekka Korhonen (meteorologi, ansiolentäjä, filosofian maisteri, Porvoo).

Tasavallan presidentti voi myöntää lentokapteenin arvonimen henkilölle, joka on työskennellyt ilmailun parissa tai ansioitunut sitä harrastamalla. Ensimmäiset lentokapteenin arvonimet saivat 1934 Aeron lentäjät Gunnar Lihr ja Ville Leppänen.


Arvonimiä myönnetään kahdesti vuodessa

Tasavallan presidentti myöntää yleensä arvonimiä kaksi kertaa vuodessa. Vuonna 2013 valtioneuvoston kansliaan saapui 247 arvonimiesitystä ja tasavallan presidentti myönsi 169 arvonimeä.

Arvonimiä on käytössä 108. Yleensä esitetään jo olemassa olevaa nimeä, mutta mikään ei estä esittämästä myös uutta arvonimeä. Uusin, 2012, käyttöön otettu arvonimi on ylisosiaalineuvos. Edellisen kerran uusia arvonimiä myönnettiin vuonna 2007. Silloin otettiin käyttöön rahoitusneuvoksen ja työsuojeluneuvoksen arvonimet.

Arvonimistä yleisin on talousneuvos, jota on myönnetty kaikkiaan 1783 kappaletta. Vuorineuvoksen arvonimeä on myönnetty lähes 300 kappaletta ja kauppaneuvoksen arvonimeä yli 750 kappaletta.

 Harvinaisempia arvonimiä ovat esimerkiksi vuonna 1919 käyttöön otettu kamarineuvos (105 kappaletta), vuonna 1951 käyttöön otettu uittoneuvos (8) ja vuonna 1990 käyttöön otettu lehdistöneuvos (12 kappaletta).

Kaiken kaikkiaan arvonimiä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien noin 13 000. Naisille niitä on myönnetty huomattavasti miehiä vähemmän: vain 1073 kappaletta.

Lue myös: