Presidentti myönsi lentokapteenin arvonimen lennonopettaja Oiva "Oippa" Lehtiselle

Oiva_Oippa_Lehtinen_JyrkiLaukkanenTasavallan presidentti Sauli Niinistö on 8. toukokuuta myöntänyt lentokapteenin arvonimen kotkalaiselle Oiva "Oippa" Lehtiselle. Karhulan Ilmailukerhon kantaviin voimiin kuuluva Oippa on pitkän linjan purjelentäjä ja Kotkan pohjoispuolella sijaitsevan Kymin lentopaikan aktiivi.

Tällä kertaa presidentti myönsi yhteensä 66 arvonimeä. Nyt mukana oli vain yksi lentokapteeni, Oiva Lehtinen. Hän on kunnostautunut niin purjelennon opettajana kuin vanhojen purjekoneiden kunnostajana.

Tasavallan presidentti voi myöntää lentokapteenin arvonimen henkilölle, joka on työskennellyt ilmailun parissa tai ansioitunut sitä harrastamalla. Ensimmäiset lentokapteenin arvonimet saivat 1934 Aeron lentäjät Gunnar Lihr ja Ville Leppänen.

Arvonimi on kansalaiselle myönnetty julkisen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä. Niitä on käytössä noin sata, joista arvokkaimmat ovat valtioneuvos ja vuorineuvos.

Arvonimeä haetaan kirjallisesti ja esitys osoitetaan tasavallan presidentille. Esityksen voivat tehdä yksityiset henkilöt, yhteisöt tai molemmat yhdessä. Kirjallinen esitys arvonimen saajasta tulee myös perustella.

sauliniisto_tasavallanpresidentinkansliaArvonimet myöntää tasavallan presidentti Arvonimilautakunnan asiasta antaman lausunnon perusteella. Lautakunnan esitysten valmistelu tapahtuu valtioneuvoston kansliassa.

Haetun arvonimen tulee mahdollisuuksien mukaan kuvata henkilön elämäntyötä. Siihen ei liity oikeuksia eikä velvollisuuksia, mutta siitä on maksettava vero, jonka henkilölle arvonimeä esittäneet sitoutuvat maksamaan. Arvonimiä on tyypillisesti myönnetty vain 50 vuotta täyttäneille.

Arvonimiä on käytössä kaikkiaan 108. Yleensä esitetään jo olemassa olevaa nimeä, mutta mikään ei estä esittämästä myös uutta arvonimeä. Uusin, 2012, käyttöön otettu arvonimi on ylisosiaalineuvos.

Edellisen kerran uusia arvonimiä perustettiin vuonna 2007. Silloin otettiin käyttöön rahoitusneuvoksen ja työsuojeluneuvoksen arvonimet.