Puolustusministeri Kaikkonen: HX-hanketta ei lykätä, ensimmäiset uudet hävittäjät maahan vuonna 2025

Antti-Kaikkonen_eduskuntaPuolustusministeri Antti Kaikkonen otti 234. Maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa kantaa vahvasti Ilmavoimien HX-hankkeen puolesta. Kaikkosen mukaan uskottavaa omaa puolustuskykyä ylläpidetään tulevinakin vuosina eikä hävittäjähankintaa lykätä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen toi puolustushallinnon kannan vahvasti esille 234. maanpuolustuskurssin avauspuheessaan. Kaikkonen totesi puolustuskyvyn kehittämistä jatkettavan määrätietoisesti koronaviruksen vaikutuksista huolimatta. Ilmavoimien Hornet -hävittäjien suorituskyvyn korvaaminen on puolustushallinnon historian suurin hankinta.

"Koronavirus saattaa hidastaa joitain hankkeita hieman – joillakin viikoilla tai kuukausilla –   mutta puolustuksemme pitkän aikavälin kehittämiseen viruksella ei ole vaikutusta. Ylläpidämme uskottavaa omaa kansallista puolustuskykyä tulevinakin vuosina", sanoi Kaikkonen.

Puolustusministeri otti tiukasti kantaa myös hankkeen lykkäämiseen joillakin vuosilla. Se ei yksinkertaisesti ole vaihtoehto.

Ilmavoimien MLU-2 -päivitetty Hornet. Hävittäjän oikeassa siivessä on JDAM-pommi ja vasemmassa siivessä näkyy JSOW-liitopommi."Olemme puolustushallinnossa tarkastelleet tätä vaihtoehtoa useampaan kertaan viimeisten noin 5 vuoden aikana. Vastaus on yksiselitteinen – hankintaa ei voi lykätä. Ensimmäiset uudet koneet on saatava maahamme vuonna 2025. Tämä edellyttää hankintapäätöksen tekemistä ensi vuonna. Puolustuksen alalla emme voi pitää välivuosia ilmapuolustuksesta toivoen, ettei turvallisuustilanne lähialueillamme heikkenisi", jyrähti Kaikkonen.

Hankinnan lykkääminen ei Kaikkosen mukaan edes vähentäisi kustannuksia vaan päinvastoin kasvattaisi niitä.

"Hankinnan lykkäämisen seurauksena joutuisimme tekohengittämään nykykalustoa kalliilla toimenpiteillä samalla kun kykymme puolustaa Suomea heikkenisi. Kokonaishintalappu olisi entistä kalliimpi. Lykkääminen ei siis todellakaan kannata", sanoi Kaikkonen.

Ilmavoimien Hornet"Jos koronaviruksen aiheuttamasta yllättävästä tilanteesta on otettavissa oppeja meille puolustushallintoon, lienee tärkein opetus se, että puolustuskyvyn kehittämisessä ainoastaan pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ tuottaa tulosta. Pahan päivän varalle on varauduttava hyvissä ajoin", jatkoi Kaikkonen.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen puhe 234. Maanpuolustuskurssin avajaisissa

Lue myös: