Qatar havittelee ICAO:n päämajaa Dohaan

ICAO_logoQatar on tehnyt YK:n alaiselle kansainväliselle siviili-ilmailujärjestö ICAO:lle tarjouksen siirtää päämajansa emiirikunnan pääkaupunkiin Dohaan. ICAO on toiminut Kanadan Montrealista käsin vuodesta 1946 lähtien.

Kanada ja ICAO käyvät parhaillaan keskusteluja tilajärjestelyistä ja vuokrista siviili-ilmailujärjestön päämajan osalta. Suunnitelmia tehdään vuosien 2016 ja 2036 välille.

Qatarin valtio on tehnyt ICAO:lle tarjouksen muuttaa päämajansa uusiin tiloihin Dohaan vuodesta 2016 lähtien. ICAO harkitsee tarjousta Chicagon yleiskokouksen artiklan 45 ja päätöslauselman A8-5 mukaisesti. Päätöksen asiasta tekee ICAO:n yleiskokous.

Qatarin tekemän tarjouksen taakse on saatava vähintään 60 prosenttia ICAO:n 191 jäsenvaltiosta jotta se hyväksyttäisiin. Ratkaisua asiaan odotetaan ICAO:n yleiskokouksessa, joka pidetään syys-lokuun vaihteessa.

ICAO perustettiin Chicagon yleiskokouksessa vuonna 1944, kun 52 valtiota allekirjoittivat sopimuksen maailmanlaajuisen lentoliikenteen ja turvallisuuden kehittämisestä. Nykyisin jäseniä ovat lähes kaikki YK:n jäsenvaltiot.