Venäjä äänestettiin ulos kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n neuvostosta

ICAO_kylttiKansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n 41. yleiskokous on parhaillaan käynnissä Kanadan Montrealissa. Ylintä päätösvaltaa käyttävä ICAO:n neuvosto on äänestänyt kokouksessa Venäjän ulos 36-jäsenisestä neuvostosta, joka käyttää ylintä päätösvaltaa globaaleissa ilmailuasioissa.  

ICAO:n 193 jäsenvaltiota kokoontuvat yleiskokoukseen kolmen vuoden välein. Nyt Montrealissa 27.9.-7.10. käynnissä olevassa ICAO:n 41:ssä yleiskokouksessa varmistetaan jälleen siviili-ilmailun turvallisuutta ja vastuullisuutta maailmalaajuisesti. ICAO:n neuvosto käyttää järjestön ylintä päätösvaltaa ja sen merkitys ilmailun globaaleihin ratkaisuihin on suuri.

Venäjä sai ICAO:n neuvoston äänestyksessä 80 ääntä ja jäi kuuden äänen päähän paikkansa uusinnasta. Venäjä jää nyt ulos kansainvälisen siviili-ilmailun sääntelyn parista seuraavan kolmivuotiskauden ajaksi. Äänestys toteutetaan kolmessa eri vaiheessa ja viimeinen vaihe toteutetaan tiistaina 4. lokakuuta. Venäjä ei ole enää mukana äänestyksessä.

"Toivotan ICAO:n jäsenten päätöksen tervetulleeksi puolustamaan kansainvälisen siviili-ilmailun sääntöjä matkustajien ja miehistöjen turvallisuuden varmistamiseksi ympäri maailmaa", sanoi EU:n liikenneasioista vastaava komissaari Adina Valean.

Useat maat kehottivat äänestämään Venäjää vastaan ICAO:n neuvoston äänestyksessä. Venäjää on syytetty Chicagon yleissopimuksen vastaisista toimista. Tällaisia toimia ovat siviililentokenttien pommitukset sekä lentokoneiden ns. kaksoisrekisteröinti, jossa Venäjä kansallisti leasingyhtiöiltä vuokratut lentokoneet.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun neuvoston jäsenvaltio on äänestetty ulos. Neuvoston pääryhmä ei käytännössä ole tätä ennen muuttunut yli 40 vuoteen. Ainoastaan Kiina on tullut mukaan ICAO:n neuvostoon vuonna 2004.

Venäjä sai näin vahvan viestin siitä, ettei ICAO:n neuvosto hyväksy jäsenekseen toimijaa, joka jättää noudattamatta yhteisesti sovittuja sääntöjä.