VC10:n viimeinen operationaalinen tehtävä lennettiin perjantaina 20. syyskuuta. Molemmat jäljellä olevat koneet ZA147 ja ZA150 lensivät yhdessä yli neljä tuntia. Ne tankkasivat Eurofighter Typhoon ja Panavia Tornado GR4 -hävittäjiä sekä C-130 Hercules -kuljetuskoneita. Lisäksi VC10:t tankkasivat näytösmielessä toisensa.
Vickers suunnitteli VC10-koneen matkustajakäyttöön pitkille reiteille. Sen erikoisuuksiin kuuluu neljä takarunkoon kiinnitettyä Rolls Royce Conway -moottoria. Sama moottorisijoitus on Iljushin Il-62-matkustajakoneissa. Conway on yksi aivan ensimmäisistä ohivirtausmoottoreista. RAF on pitkään ollut sen viimeinen käyttäjä maailmassa. Konetyyppi osoittautui nopeaksi. Sillä on edelleen hallussaan äänen nopeutta hitaampien matkustajakoneiden Atlantin ylityksen nopeusennätys. VC10-koneita rakennettiin lopulta vain 54 kappaletta. RAF:lla on ollut käytössään kolmea erilaista VC10-tankkeriversiota. C1K säilytti matkustajien ja rahdinkuljetuskyvyn, sillä se käytti polttoaineen kuljetukseen vain alkuperäisiä säiliöitään. K2 ja K3 soveltuivat ainoastaan tankkaukseen. Nyt eläkkeelle jäävät kaksi konetta ovat VC10 K3 -versioita.
K2- ja K3-versioissa on kolme letkua. Siipien alla olevista letkusäiliöistä on voitu tankata kahta taistelukonetta yhtä aikaa virtausnopeudella 1000 kiloa minuutissa. Keskimmäisestä letkusta on voitu tankata raskasta kuljetuskonetta nopeudella 2000 kiloa minuutissa.
Voyager on ensimmäisten VC10-koneiden tavoin monikäyttöinen: sen tankkauskyky perustuu omien polttoainesäiliöiden käyttöön. Siten sillä voidaan tarvittaessa kuljettaa henkilöstöä ja rahtia. Alla olevassa videossa kaksi RAF:n VC10-konetta nousee viimeiselle operationaaliselle tehtävälleen 20. syyskuuta. Rolls Royce Conway -moottorien syytämät savupilvet kertovat 50-luvulta periytyvästä suihkumoottoriteknologiasta. Lue myös:
|
|||