Rajavartiolaitoksella on välitön valmius ja kyky sisärajatarkastusten palauttamiseksi

Raja_logo_1Rajavartiolaitos seuraa tarkasti tilannetta sisärajatarkastusten palauttamistarpeen arvioimiseksi. Parhaillaan arvioidaan vaikuttaako Ruotsin päätös sisärajavalvonnan palauttamisesta tilanteeseen Suomessa. Sisärajavalvonta otettaisiin tarpeen vaatiessä käyttöön myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Rajavartiolaitos seuraa tarkasti turvapaikkahakijamäärien kehittymistä lentoliikenteessä sekä muussa rajaliikenteessä. Viimeisimmän vuorokauden aikana ei matkustajasatamissa eikä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ole ollut yhtään turvapaikanhakijaa. Viime päivinä Suomeen on saapunut noin kolmesataa turvapaikanhakijaa vuorokaudessa.

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden pääasiallinen maahantulopaikka on edelleen Tornio. Havaintoja laittomasta maahantulosta tehdään myös satamissa ja Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Rajavartiolaitoksella on välitön valmius ja kyky lisätä valvontaa tilanteen niin vaatiessa.


Laiton maahantulo ulkorajan kautta Suomeen kiihtyi lokakuussa

Euroopan unionin rajaturvallisuusvirasto Frontexin mukaan tammi-lokakuussa EU:n ulkorajoilla havaittiin yhteensä 1 200 000 laitonta rajanylitystä rajanylityspaikkojen ulkopuolella joista suurin osa Itäisen Välimeren kautta.

Rajavartiolaitos paljasti laittomia rajanylityksiä lokakuun loppuun mennessä 86 % viime vuotta enemmän - yhteensä 151 (81:1–10/2014).

Laittomista rajanylityksistä 43 % havaittiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja 56 % itärajan rajanylityspaikoilla ja maastorajalla. Ilman matkustusasiakirjoja ja/tai viisumia ja oleskelulupaa maahan saapuneista henkilöistä suurin osa on ollut afganistanilaisia, syyrialaisia ja irakilaisia. Ulkorajan laittomaan maahantuloon liittyen epäiltynä on lisäksi yhteensä 37 laittoman maahantulon järjestäjää.

Tammi-lokakuussa Rajavartiolaitos on rekisteröinyt sisärajan maahantulopaikoilla yhteensä 603 ja ulkorajoilla yhteensä 186 turvapaikkahakemusta.

Lue myös: