Red Bull Lentopäivä Tokoinrannassa 20.8. - luvassa lentävä sauna, joulupukin porovaljakko ja Zoopollo

RB_lentopaiva_k1Red Bull Lentopäivän (Flugtag) odotetaan houkuttelevan tuhansia katsojia Helsingin Tokoinrantaan lauantaina 20. elokuuta 2022. Kyseessä on koko perheelle suunnattu hauska ja viihdyttävä ulkoilmapäivä, jossa kisaan osallistuvat joukkueet pyrkivät lentämään omatekoisilla ilma-aluksillaan. Tapahtumapaikalle kannattaa saapua julkisella liikenteellä.

Red Bull Lentopäivässä kisaan osallistuvat tiimit hyppäävät kuusi metriä korkealta lähtölavalta veteen kotitekoisella lennokilla. Tapahtuman juontavat YleX Aamusta tutut Ville ”Viki” Eerikkilä ja Juuso ”Köpi” Kallio.

Suomen kisassa on mukana 35 joukkuetta, jotka pyrkivät haastamaan fysiikan lait ja mielikuvituksen rajat lentämällä itse suunnittelemillaan ja rakentamillaan lentolaitteilla mereen.

RB_lentopaiva_k2Suomalaisjoukkueet ovat ilmoittaneet mukaan mm. lähes 200 kiloa painavan lentävän saunan, joulupukin porovaljakkoineen, monia erilaisia eläinmaailman hahmoja ja lentävän pizzan. Suurin lentolaite on kunnianhimoinen, siipien kärkiväliltään lähes 10-metrinen purjelentokone ja lentokisan pienin osallistuja on vain noin 2 metrin levyinen Zoopollo.

”Suomalaiset ovat insinöörikansaa ja sen huomaa myös Red Bull Lentopäivään osallistuvista tiimeistä. Lähes kaikki ovat pohjanneet suunnitelmansa aerodynamiikan lakeihin. Leonardo Da Vinci hahmotteli ensimmäisiä lentolaitteita jo 1500-luvulla ja uskon monen rohkelikon toteuttavan lauantaina hänen unelmansa lentämisestä”, kertoi tapahtuman tuotantopäällikkö Niklas Ehrnrooth.

Red Bull Lentopäivä on laatinut osallistuville tiimeille tarkat ympäristövaatimukset. Lentokojeiden rakentamisessa tulee käyttää mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja ja kojeet tulee myös lennon jälkeen kierrättää asianmukaisesti. Merialue puhdistetaan jokaisen lennon jälkeen sinne kuulumattomista esineistä.

”Koska lennot tapahtuvat meren äärellä ja päätyvät lähes varmuudella mereen, varmistamme että myös tapahtuma-alue ja Tokoinlahti jäävät tapahtuman jälkeen puhtaammaksi kuin mitä se oli ennen sitä. Laskeutumisalueen pohja on puhdistettu ylimääräisistä, mereen kuulumattomista esineistä, joita löytyi valitettavasti paljon. Myös lentolaiteet on ohjeistettu rakentamaan kierrätysmateriaaleista”, lisäsi Ehrnrooth.

Kisaan osallistuvien joukkueiden lentosuoritukset arvostellaan kolmessa kategoriassa: lennon pituudessa, liidokin luovuudessa ja show-meiningissä. Pisin lentomatka ei siis siten tuo voittoa automaattisesti. Lentopäivän-verkkosivuston mukaan myös tuomariston lahjonta kuuluu olennaisena osana lajiin.

Tuomareina on useita tunnettuja suomalaisia urheilu-, viihde- ja tyylimaailman tähtiä, kuten Emmi Peltonen, Marko Keränen, Olga Heikkala, Ida Hulkko, Emilia Leppänen, Sami Saikkonen ja Markku Pulli. Tapatuman verkkosivuilla tuomaristoon mainitaan kuuluvan myös Hans Välimäki, Reeta Huotarinen ja Jonne Koski.

RB_lentopaiva_karttaYleisöllä on vapaa pääsy Toikoinrannassa lauantaina 20. elokuuta järjestettävään Red Bull Lentopäivään. Tapahtuma alkaa kello 11.00 ja päättyy noin kello 15.00.

Yleisöllä on vapaa pääsy tutustumaan myös lentokojevarikkoon ja kisatiimeihin kello 10.00 alkaen.

Tapahtuma-alueelta löytyy tapahtuma-aikana ruoka- ja juomapalveluita koko perheelle sekä saniteettitilat.

Yleisö voi myös pakata eväät reppuun ja nauttia piknikistä tapahtuma-alueella. Omia telttoja tai katoksia alueelle ei kuitenkaan saa pystyttää.

Paikalle Tokoinrantaan kannattaa saapua julkisilla liikennevälineillä, sillä pysäköintitilaa ei ole erikseen ja Hakaniemen raitovaunu- ja metropysäkit sijaitsevat tapahtuma-alueen välittömässä läheisyydessä. Polkupyörät ja potkulaudat tulee pysäköidä kaupungin ohjeistuksen mukaan.

Eläintarhanlahti on tapahtuman aikana osittain suljettu veneilijöiltä. Ilmatilan osalta järjestäjä pyytää jättämään dronet ja muut kuvauskopterit kotiin.

Kevyt sade ei haittaa Lentopäivän läpivientiä, mutta rankempien sääolosuhteiden vallitessa, järjestävä taho tekee päätökset turvallisuus edellä.

Red Bull Lentopäivä näytetään myös suorana lähetyksenä ISTV:ssä Matti Kyllösen selostamana. Lisäksi tapahtumaa voi seurata @redbullsuomi TikTok-tilin välityksellä.

 Viralliset Red Bull Lentopäivän jatkot järjestetään Kafé Komassa kello 21.00. Jatkot avaa terassilla Dj kombo S&N.

Edellisen kerran Red Bullin Lentopäivä järjestettiin Suomessa vuonna 2008. Tuolloin kilpailun voitti Team Hazard, jonka lento ylsi 16,2 metriin saakka. Red Bullin Lentopäivän pituusennätys on tehty Kalifornian Long Beachissa vuonna 2013, jossa Chicken Whisperers -joukkue lensi huiman 78,6 metrisen lennon.

30-vuotisjuhliaan Helsingissä viettävä Red Bull Lentopäivä on kerännyt maailmanlaajuisesti 150 eri tapahtumassa jo yli 3,5 miljoonaa katsojaa. Ensimmäinen Lentopäivä järjestettiin Itävallan Wienissä vuonna 1992, kun amatöörirakentajat liisivät laitteillaan Tonavalla.

Red Bull Lentopäivän joukkuelistaus ja niiden esittely
Red Bull Lentopäivän katsojan ABC

Lue myös: