RIAT jäi ilman F-35-hävittäjää, miten käy Farnboroughin

f35b_firstflight3net_usmarinesLockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjän näyttävästi ennakkomainostettu Euroopan turnee on jäämässä likilaskuiseksi. Moottorivaurion ja sitä seuranneen tulipalon jälkeen konetyyppi on lentokiellossa ja F-35 ei päässyt tänään päättyvään Royal International Air Tattooseen Englannissa. Myös osallistuminen Farnborough Airshow -näyttelyyn on vaarassa.

Nousukiidossa olleen F-35A-koneen moottori hajosi ja syttyi tuleen Eglin Air Force Basessa Floridassa 23. kesäkuuta. Lentäjä ehti pysäyttää koneensa kiitotielle ja poistua itse turvallisesti. Hävittäjä kuitenkin vaurioitui pahoin ja moottorin osia tuli läpi koneen yläpinnasta.

f35b_firstflight2net_usmarinesReutersin mukaan myös F-35B- ja C-tyyppien 3. heinäkuuta julistettu lentokielto jatkuu edelleen. Siirtolento Englantiin veisi päivän ja sen jälkeen tarvitaan vuorokausi koneiden tarkistamiseen sekä huoltamiseen ennen lentonäytösesityksiä.

Odottamassa siirtolentoa Yhdysvalloissa on kolme merijalkaväen F-35B-konetta ja yksi Englannin oma samanlainen hävittäjä. Koneen piti osallistua jo 4. kesäkuuta ohilennolla Englannin uuden Queen Elizabet -luokan lentotukialuksen kastajaistilaisuuteen. F-35 on uudelle alukselle tuleva konetyyppi.

Nyt päättyvän RIAT:n jälkeen Farnborough International Air Show pyörähtää käytiin maananaina ja ennakkotietojen mukaan F-35:n ainoan lento-osuuden piti olla juuri avajaispäivänä. Varmaa siis on jo tässä vaiheessa, että ainakin se jää näkemättä. Järjestäjät vahvistivat tiedon sunnuntaina noin kello 16.

Viikolla näyttelyssä liikkuvat alan ammattilaiset ja media. Lockheed Martin varmasti tuo konen Englantiin, jos se vain saa luvat kuntoon. On edelleen mahdollista, että kone osallistuu ensi viikonlopun yleisöpäiviin.

Lockheed Martinilla on Englannissa täysikokoinen maketti F-35-hävittäjästä. Lisäksi näytteilla on ohjaamosimulaattori.

F-35A CTOL (Conventional Takeoff and Landing)  on USAF:n käyttöön tuleva tavallisia kiitoteitä käyttävä hävittäjä, F-35B STOVL (Short Takeoff/Vertical Landing) merijalkaväen pystysuoraan laskuun kykenevä versio ja  F-35C CV (Carrier Variant ) UN Navyn tukialuskone.

 Lue myös: