Romania vahvisti F-16 -koulutuskeskuksen perustamisen maahan - kouluttaa ukrainalaislentäjiä

E-606_210519Romaniaan perustetaan aluellinen F-16 -hävittäjälentäjien koulutuskeskus, jossa annetaan koulutusta romanialaislentäjien lisäksi myös ukrainalaislentäjille ja muille liittolaismaille niiden tarpeen mukaan. Lentoposti.fi kertoi toukokuussa 2023 Drakenin hakevan F-16 -kouluttajia Romaniaan.

Romanian presidentti Klaus Johannis vahvisti Romaniaan perustettavan alueellisen tukikohdan 15. elokuuta Romanian laivaston vuosipäivänä pitämässään puheessa. Asiasta kertoi Babel.ua -sivusto. Koulutuskeskus palvelisi ukrainalaislentäjien ja Nato-liittolaisten koulutustarpeita.

Yhdysvaltain ilmavoimillekin ns. aggressor-palveluita tarjoava Draken International haki toukokuussa palvelukseensa F-16 -hävittäjäohjaajia, joilla on lennonopettajan kelpoisuudet sekä F-16 -hävittäjien huoltohenkilökuntaa. Tarve henkilökunnalle oli Romanian itäosissa Mustanmeren läheisyydessä Borceassa sijaitsevassa Fetestin lentotukikohdassa.

Heinäkuussa 2023 julkistettiin virallisen F-16 -koulutuskoalition muodostaminen. Siinä on mukana 11 valtiota, jotka vastaavat Tanskan ja Hollannin johdolla ukrainalaisten hävittäjälentäjien koulutuksesta länsimaisten F-16 -hävittäjien ohjaimiin. Koalitiossa ovat mukana Belgia, Kanada, Tanska, Luxemburg, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, Ruotsi ja Iso-Britannia.

Yhdysvallat on antanut hyväksyntänsä Tanskan ja Norjan F-16 -hävittäjien toimituksista Ukrainalle. Norja korvaa F-16 -hävittäjiään F-35-hävittäjillä ja Tanskan odotetaan vastaanottavan ensimmäisen F-35 -hävittäjän lokakuussa 2023.

Babel.ua: Romania has officially confirmed that it will train Ukrainian pilots on the F-16

Lue myös: