Saab ja Embraer yhteistyöhön Brasilian Gripen E -hävittäjähankkeessa

Gripen_closeup_1Saab ja Embraer ovat solmineet aiesopimuksen yhteistyöstä F-X2 -projektin hallinnasta, joka tähtää uuden sukupolven JAS 39 Gripen E -monitoimihävittäjän käyttöönottoon Brasiliassa. Sopimuksen mukaan Embraer on johtavassa roolissa ohjelman läpiviennin ja tuotannon kanssa.

Aiesopimuksen mukaan Embraer koordinoi kehitystyötä ja tuotantoa Brasiliassa Saabin puolesta sekä osallistuu järjestelmien kehittämiseen, integrointiin, koelentoihin, kokoonpanoon ja toimituksiin.

Lisäksi Embraer ja Saab ovat yhteisvastuussa kaksipaikkaisen Gripen NG -koneen kehittämisessä. Samanaikaisesti käydään keskusteluja strategisesta yhteistyöstä yksi- ja kaksipaikkaisten koneiden maailmanlaajuisesta esittelystä ja markkinoinnista.

Gripen_air_2"Olemme iloisia ilmoittaessamme yhteistyöstä Embraerin kanssa. Emme ainoastaan jaa kokemusta puolustus- ja ilmailumarkkinoilta vaan molemmilla osapuolilla on selkeä omistautuminen myös asiakastyytyväisyyteen", sanoi Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe.

"Yhteistyön myötä turvaamme erinomaisen lopputuloksen Brasilian ilmavoimille ja luomme vankan perustan liiketoimintamme menestykseen tulevaisuudessa."

"F-X2 -projektin tarkoitus on Brasilian ilmavoimien uudelleenvarustamisen lisäksi kasvattaa maan ilmailuteollisuutta. Embraerin ja Saabin kumppanuudella on suuri merkitys Brasilialle, koska sen myötä meillä on mahdollisuus ylläpitää laivastoamme itsenäisesti", kommentoin Brasilian ilmavoimien komentaja Juniti-Saito.

"Embraer, joka on korkean teknologian liikennekoneiden valmistaja ja Saab, jolla on vankka kokemus hävittäjien valmistamisesta täydentävät toisiaan. Molemmat osapuolet saavat hyötyä sopimuksesta", jatkaa komentaja.

Uuden sukupolven JAS 39 Gripen E -monitoimihävittäjä perustuu aiemman Gripen C/D -koneen alustalle. Se rakennetaaan vastaamaan vaihtuviin uhkiin ja nykyaikaisten ilmavoimien operatiivisiin vaatimuksiin. Gripen E -kone on yhdistelmä erittäin kehittyneestä operatiivisen kyvyn omaavasta hävittäjästä ja kustannustehokkaasta elinkaarimallista, joka on markkinoilla ainoa laatuaan.

Osapuolet allekirjoittavat lopullisen sopimuksen, kun käynnissä olevat neuvottelut F-X2 -projektissa on saatu viimeisteltyä. Neuvottelutuloksen odotetaan valmistuvan vuoden 2014 loppuun mennessä.

Lue myös: