Brasilia valitsi Gripenit

gripenng_gripeninternationalBrasilia on valinnut uuden sukupolven Saab JAS 39E Gripen -monitoimihävittäjän korvaamaan nykyiset ranskalaiset Mirage 2000 ja Northrop F-5 -hävittäjät. Kauppa käsittää 36 Gripeniä. Muut vaihtoehdot olivat Dassault Rafale ja Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

Brasilian puolustusministeri Celso Amorim ja ilmavoimien komentaja Juniti Saito pitivät 18. joulukuuta tiedotustilaisuuden FX-2-nimellä kulkeneen hävittäjäohjelman lopputuloksesta.

Hävittäjäkaupan hinnaksi arvioidaan 4,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja maksuaikataulu ulottuu aina vuoteen 2023 saakka. Sopimus sisältää 36 uuden sukupolven Gripen-monitoimihävittäjää, joista ensimmäinen toimitetaan 48 kuukautta allekirjoittamisen jälkeen. Lopullinen rahoitussopimus allekirjoitetaan joulukuussa 2014.

"JAS 39E Gripen NG voitti teknisistä syistä. Huolellisen harkinnan perusteella tehty valinta perustui suorityskykyyn, teknologiaan ja hankintamenoihin", kommentoi puolustusministeri Amorim.

Gripen_air_2Hävittäjien uusimisohjelma aloitettiin jo 2001 ja se on viivästynyt useita kertoja. Viimeisimmässä vaiheessa Brasilian hävittäjäkilvassa ovat olleet mukana Boeingin F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Rafale sekä JAS 39E Gripen NG (New Generation). Useat lähteet viihjaavat Brasilian hylänneen Super Hornetin NSA-vakoiluskandaalin takia.

Alunperin mukana olivat myös Eurofighter Typhoon, MiG-29, Sukhoi Su-30 ja Lockheed Martin F-16BR. Myöhemmissä vaiheissa mukana oli myös Sukhoin PAK-FA -häivekone.

Brasilian ilmavoimat luopuu Mirage 2000 -hävittäjistä vuoden 2013 loppuun mennessä ja Northrop F-5 -koneista vuosien 2017-2030 välillä.

Saabin Gripen for Brazil -sivusto

Lue myös: