Saab ja Embraer allekirjoittivat lopullisen sopimuksen F-X2 -hankkeesta

JAS39_Gripen_2Saab ja Embraer ovat allekirjoittaneet lopullisen tilaussopimuksen Brasilian Ilmavoimien F-X2 -projektista. Yhteistyön myötä Saab sitoutuu teolliseen yhteistyöhön hankkeessa, joka tähtää uuden sukupolven Gripen NG -hävittäjän tuotantoon Brasiliassa. Embraer on johtavassa roolissa ohjelman läpiviennin ja tuotannon kanssa.

Sopimuksen mukaan Embraer ottaa suuren roolin sekä koneen yksi- että kaksipaikkaisten JAS 39 E/F Gripen -koneiden (NG, New Generation) tuotannossa ja toimituksessa Brasilian ilmavoimille. Kaksipaikkaisen F-mallin kehittämisvastuu jaetaan yhdessä Saabin ja Embraerin kanssa. Sopimus kattaa 28 yksipaikkaista ja kahdeksan kaksipaikkaista hävittäjää.

Vuoden 2015 puolivälin aikaan Embraerin henkilökuntaa saapuu Ruotsiin kouluttautumaan Gripen E -koneen huolto- ja kehittämistoimia varten. Tietotaito siirtyy näin Brasiliaan.

"Sopimuksen myötä Embraer ja Saab aloittavat pitkän yhteistyön Brasilian ja Brasilian ilmavoimien kanssa", sanoi Embraerin puolustusteollisuusyksikön johtaja Jackson Schneider.

Uuden sukupolven Gripen NG -hävittäjä parantaa Ilmavoimiemme operatiivista suorituskykyä ja mahdollistaa päätehtävän eli alueen koskemattomuuden puolustamisen", jatkoi Schneider.

Yhteistyön kehittäminen Saabin ja Embraerin välillä on osa Saabin ja Brasilian puolustusministeriön Comaerin kanssa solmimaa F-X2 -sopimusta. Sen mukaan Gripen E -koneiden teollinen yhteistyö astuu voimaan tiettyjen ehtojen mukaisesti. Niiden odotetaan täyttyvän vuoden puoliväliin mennessä.

Uuden sukupolven JAS 39 Gripen E -monitoimihävittäjä perustuu aiemman Gripen C/D -koneen alustalle. Se rakennetaaan vastaamaan vaihtuviin uhkiin ja nykyaikaisten ilmavoimien operatiivisiin vaatimuksiin.

Gripen E -kone on yhdistelmä erittäin kehittyneestä operatiivisen kyvyn omaavasta hävittäjästä ja kustannustehokkaasta elinkaarimallista, joka on markkinoilla ainoa laatuaan.

Lue myös: