Saabin ja Brasilian välisen Gripen NG -sopimuksen ehdot täyttyivät

gripen_brazil_saabSaabin ja Brasilian välinen sopimus Gripen NG -monitoimihävittäjistä astuu voimaan. Lokakuussa 2014 allekirjoitetun alustavan sopimuksen ehdot on täytetty. Sopimus kattaa 36 uuden sukupolven Gripen NG -hävittäjän kehittämis- ja kokoonpanotyöt. 

Nyt vahvistuneen sopimuksen arvo on noin 39,3 miljardia Ruotsin kruunua eli reilut 3,8 miljardia euroa. Uudet Gripen NG -monitoimihävittäjät toimitetaan Brasilian ilmavoimille vuosien 2019 ja 2024 välillä.

RTC_SaabCEOHakanBuskhe"Tämä merkittävä saavutus tarkoittaa virallista alkua Brasilian Gripen NG -ohjelmalle.Työskentelemme täydellä vauhdilla varmistaaksemme aikataulun mukaiset Gripen NG toimituksen Brasilialle", iloitsi Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe.

"Yhteistyömme Brasilian teollisuuden kanssa vahvistaa Saabin asemaa Latinalaisessa Amerikassa ja tukee strategiaamme kasvaa teollisen yhteistyön kautta", jatkoi Buskhe.

Teknologisen osaamisen siirto kehittää Brasilian puolustusteollisuutta. Brasilialaiset insinöörit saapuvat Saabin koulutukseen lokakuussa 2015. Ruotsiin muuttaa hankkeen ajaksi noin 100 insinööriä.

Ruotsi on tilannut 60 JAS 39 E -konetta ja Brasilia 36 Gripen NG:tä. Saabin monitoimihävittäjä on mukana myös Suomen HX-hävittäjähankinnassa.

Saab tuntee uuden hävittäjäversion nimellä Gripen NG (New Generation). Ruotsin ilmavoimissa kone saa tyyppitunnuksen Saab JAS 39 E Gripen (kaksipaikkainen versio on F). JAS tulee sanoista Jakt Attack Spaning eli hävittäjä, rynnäkkö ja tiedustelu.

JAS39_Gripen_3Gripen NG tuo merkittäviä suorituskykyparannuksia verrattuna aikaisempiin versioihin. Siihen tulee entistä tehokkaampi moottori, pidempi toimintamatka, suurempi aseistuksen määrä, uusi tutka ja kehittyneempi avioniikka.

Uudistuneessa koneessa on mukana myös AESA-tutka (Active Electronically Scanned Array), ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target acquisition and Reconnaissance) -sensorijärjestelmä.

NG-koneiden aseistukseen kuuluu myös Meteor-ohjus, joka on kehitetty yhteistyössä Ranskan, Italian, Espanjan, Saksan ja Englannin kanssa. Ilmaa hengittävän ohjuksen kantama on huomattavasti aiempia aseita pidempi. BVRAAM-järjestelmää (Beyond Visual Range Air-to-Air Missile) käytettäessä ohjaajan ei tarvitse nähdä kohdetta laukaistessaan ohjuksen.

Saabin mukaan ensimmäisen NG-koneen roll out tapahtuu vuonna 2016. Ruotsin ilmavoimien on tarkoitus saada ensimmäinen hävittäjä vuonna 2019.