Boeing ja Saab kehittämään harjoitushävittäjää Yhdysvaltain ilmavoimille

Gripen_air_1Boeing ja Saab ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen kehittääkseen uuden ja kustannustehokkaan T-X -harjoituskoneen Yhdysvaltain ilmavoimille. Suunniteltavalla koneella osallistutaan tulevaan hankintakilpailuun, joka voisi johtaa 350 -suihkuharjoituskoneen tilaukseen.

Yhteistyösopimuksessa Boeing on pääsopijakumppani ja Saab pääyhteistyökumppani. Yhteistyö kattaa suunnittelutyön, kehittämisen, tuotannon, tukipalvelut sekä myynnin ja markkinoinnin.

"Yhteistyö Saabin kanssa yhdistää laajan teknisen asiantuntemuksen ja globaalin näkemyksen sekä halukkuuden kehittää lentäjien koulutusta", sanoi Boeingin sotilaskoneyksikön johtaja Chris Chadwick.

"Boeing ja Saab muodostavat vahvimman ja kustannustehokkaimman teollisuusyhteistyön. Kattava ja juuri T-X -koneisiin sopiva järjestelmävalikoima tuo innovatiivisuuttaa koulutukseen ja kustannushyötyjä T-X -ohjelman elinkaarelle", Chadwick päättää.

Boeing ja Saab uskovat työnsä tuloksen johtavan sopimukseen. Yhdysvaltain ilmavoimien T-X -ohjelma sisältää tarpeen uusista lentokoneista ja ohjaajien koulutuksesta seuraavien 40 vuoden ajaksi.

gripenng_gripeninternationalYhdysvaltain Ilmavoimat on korvaamassa nykyiset Northrop Grumman T-38 Talon -suihkuharjoituskoneet. Uusia koneita tarvittaisiin noin 350 ja niiden lisäksi sopimukseen kuuluisivat myös maaharjoituslaitteet, logistisia palveluja sejä tukijärjestelmiä.

Yhteistyön tuloksena Boeing ja Saab aikovat tarjota Yhdysvaltain ilmavoimien tarpeiden mukaan suunniteltua täysin uutta lentokonetta.

"Saab on ylpeä uudesta yhteistyöstä Boeingin kanssa, joka tulee tarjoamaan erittäin kykynevän joukkueen T-X -kilpailuun", iloitsi Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe.

"Panostamme tulevina vuosina täysin uuden ilma-aluksen suunnitteluun ja kehitykseen. Yhteistyö Boeingin kanssa on osa strategista kehitystä ja pitkän aikavälin taloudellisten tavoitteidein vahvistamista", päättää Buskhe.

Lentoposti.fi kertoi lokakuussa 2013 Boeingin kiinnostuksesta Saabin uuden sukupolven JAS 39E Gripen -koneeseen: