Säästä huolimatta MM-arvo varmistettu Räyskälässä - suomalaiset kaksipaikkaisluokassa toisena

WGC_2014_hinaus_2Kehnot säät kiusasivat purjelennon 33. MM-kisojen ensimmäistä kilpailuviikkoa. Myös toinen viikko käynnistyi maanantaina ilman tehtävänantoa. Koossa on kuitenkin FAI:n MM-arvoon vaadittavat neljä kilpailupäivää. Mitalitoivoa herättelee kaksipaikkaisluokassa lentävien Antti Lehdon ja Nikke Luukkasen kakkossija.

Sateiden seassa sinnitelleet kilpailijat ovat saaneet kokoon neljä kilpailupäivää kahdeksasta mahdollisesta. Siten mestaruusmitalit voidaan kansainvälisen ilmailuliiton FAI:n sääntöjen mukaan jakaa ensi sunnuntaina, vaikka lentopäiviä ei tulisi enää yhtään. Näinkin ankea lopputulos on ennusteiden valossa mahdollinen, joskaan ei todennäköinen.

Kisan harjoitusviikon ja kolme ensimmäistä lentopäivää pilasi hyytävän kylmän polaarivirtaus, joka toi hämmästyneen kisakansan niskaan välillä jopa lunta.

WGC2014_logo_1

Tilanne parantui vähän keskiviikkona, joka käynnisti neljän lentopäivän putken. Niistäkin kolme ensimmäistä olivat kehnonlaisia. Lyhyetkin matkalennot olisivat jääneet haaveeksi muilta paitsi MM-tason piloteilta.

Vasta neljäs päivä eli lauantai tarjosi olosuhteita, joita Suomesta oli tultu hakemaan eli voimakkaita nostoja ja niiden merkkeinä korkealla kukkivia kauniita Cumuluksia eli kumpupilviä.

Kaikki koneet lensivät yli 300 km pituiset tehtävänsä läpi. Nopeimpien eli kaksipaikkaisluokassa lentävien brittien Steve ja Howard Jonesin keskinopeus nousi yli 122 km/h. Se on moottorittomalla ilma-aluksella on melkoista vauhtia.

Sunnuntai oli jälleen lentokelvoton sadepäivä eikä tehtäviä annettu. Puolimatkan krouvin tuloslistat herättävät toiveita suomalaisessa purjelentoyleisössä, jota ei sitten Markku Kuittisen kahden MM-voiton (vuosina 1987 ja 1995) ole maailmanmestaruuksilla hemmoteltu.

wgc_4_anttilehtoKaksipaikkaisluokan kakkostilalla on nimittäin suomalaispari Antti Lehto ja Nikke Luukkanen. Työkseen Finnairin isoa Airbusia lentävä Lehto on oppinut nopeasti käskemään vasta keväällä saamaansa uutta Arcus-konetta ja on matkalla kohti pitkän kisauransa parasta suoritusta.

Mestaruuteen on tosin vielä matkaa. Brittien Jonesit ovat voittaneet kaikki neljä tähänastista kilpailupäivää. Heidän johtonsa suomalaisiin on jo selvä.

Kahdessa muussa sarjassa suomalaismenestystä nakertaa jonkinlainen kotikentän kirous. Kerholuokassa parivaljakko Markku Kuusisto – Kristian Roine oli lauantaina kakkostilalla, mutta kokonaissijoitukset ovat epätasaisten suoritusten jälkeen vasta 22. (Roine) ja 32. (Kuusisto).

Vakioluokassa Juha Sorri on 18. ja Antti Koskiniemi 25. Tämän luokan johtoon siirtyi lauantaina päivävoiton ottanut Puolan Sebastian Kawa, eräänlainen purjelennon Usain Bolt. Hän on voittanut yhdeksän purjelennon maailmanmestaruutta. Vastaavaan ei ole pystynyt kukaan muu.

MM-kisan viimeinen mahdollinen kilpailupäivä on lauantai 5. heinäkuuta ja palkinnot jaetaan sunnuntaiaamuna.

Lue aiemmat Lentoposti.fi -jutut MM-kisasta: