Taitolennon vuoden 2019 Suomen mestaruus ratkotaan Helsingissä Malmin lentokentällä

ArcticEagles_3Taitolennon SM-kilpailut järjestetään Helsingissä heinäkuussa 2019. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomen mestaruus ratkotaan Malmin lentokentän yläpuolella. Ohjelmassa on tarjolla moottori- ja purjelentokoneiden taitolentokilpailuiden lisäksi myös komeita autoja FHRA:n precruising-tapahtumassa.

 Urheilutaitolentäjät ry ja Malmin lentokenttäyhdistys ry ovat sopineet taitolennon SM-kilpailujen järjestämisestä Malmilla 3.-7. heinäkuuta 2019. Tapahtuma on osa neljättä kertaa järjestettävää Suomen Olympiakomitean SM-viikkoa. Se kokoaa yli 20 lajin huiput heinäkuun alussa 4.-7.7. pääosin Vantaalle kilpailemaan SM-mitaleista.

taitolento_1SM-viikkoon liittyviä tapahtumia järjestetään neljän päivän aikana niin maalla kuin vedessä ympäri Vantaan kaupunkia. Lisäksi naapurikaupungin puolella Helsingissä Malmin lentokentällä kilpaillaan taitolennon SM-mitaleista.

Taitolennon SM-kilpailut alkavat harjoituspäivällä keskiviikkona 3. heinäkuuta. Varsinaiset kilpailupäivät ovat 4.-6. heinäkuuta. Kilpailulennot lennetään torstaina ja perjantaina kello 10-14 ja 18-20. Varapäivinä ovat lauantai 6.7.  ja sunnuntai 7.7.

Kisa-aikoina ilmassa nähdään arviolta kuusi lentoa tunnissa. Harjoituspäivänä lentoja on vähemmän, kun kilpailijat harjoittelevat ohjelmaansa kertaalleen. Kilpailuajat ja ilmatilavaraus on sovitettu yhteen Helsinki-Vantaan lentoaseman kaupallisen liikenteen kanssa.

Taitolentokisa käydään kuutiokilometrin kokoisessa ilmatilavarauksessa, joka sijaitsee Malmin käytöstä poistetun kiitotien 09/27 pohjoispuolelle. Lennot tapahtuvat 1000–4000 jalan korkeudessa.

Torstaina 4.7 ilmassa nähdään purjelentokoneiden taitolentoesityksiä ja perjantaina 5.7 ilmassa ovat moottorikoneet. Tuolloin Malmilla on ilmailun ohellä nähtävillä merkittävä määrä upeita autoja, kun lentoasemalla järjestetään FHRA:n precruising-tapahtuma. Illan aikan ilmassa nähdään moottorikoneiden advanced -luokan kilpailut.

taitolento_2Moottorikoneilla kilpaillaan neljässä luokassa, jotka ovat primary, sportsman, intermediate ja advanced. Purjekoneilla on kolme luokkaa sportsman, intermediate ja advanced. Kilpailulentoja on luokasta riippuen 2-5. Suorituksen arvioi tuomaristo. Se arvostele lentosuorituksen geometriseen puhtauteen perustuen. Sallittuja liikeitä ja niiden yhdistelmiä on tuhansia.

Parhaat paikat kilpailun seuraamiseen ovat Malmin lentokentän terminaalin terassi, ravintola Check-In sekä kentän aidan reunustat. Paikalle odotetaan merkittävää määrää ilmailusta kiinnostuneita ihmisiä.

Kilpailutoiminnan aikana lentopaikan normaalia toimintaa rajoitetaan. Laskeutuminen ja nousu ovat mahdollisia mutta erityisesti laskukierrostoimintaa tullaan rajoittamaan.