Skybirds tuo naiset taivaalle viikonlopun Finland International Airshowssa

Skybirds_taivaalla_1Ruotsalaisnaisten osastolento on yksi Helsinki-Malmin historiallisella lentoasemalla järjestettävän lentonäytöksen odotettu ohjelmanumero. Perinteisillä Piper PA28-koneilla operoiva Skybirds lentää tiukkaa osastolentoa ja saapuu ensikertaa Suomeen. Vuonna 2014 Malmilla esiintynyt belgialainen osastotaitolentoryhmä The Victors näytti, että tavallisellakin koneella on paikkansa lentonäytöksessä.

 Naislentäjien Skybirdsin tarina sai alkunsa Tukholman lähistöllä sijaitsevalta Tullingen lentokentältä jo vuonna 1991. Aktiiviset naislentäjät saivat tuolloin tehtäväkseen esitellä lentokerhon Piper-kalustoa perinteisessä ilmaparaatissa. Sen seurauksena toiminta sai alkunsa ja kovan harjoittelun tuloksena ryhmän osastolentoa operoidaan sotilaallisella tarkkuudella.

 Skybirds_taivaalla_2Skybirds lentää nelipaikkaisilla Piper PA28 -koneilla joiden moottoritehot vaihtelevat 160-180 hevosvoiman välillä. Muodostelman vaihdossa erityisesti pienempitehoisten koneiden ohjaajat joutuvat olemaan tarkempana, jotta välimatkat koneiden välillä eivät kasvaisi.

 Ryhmään kuuluvista kuudesta naislentäjästä nähdään Malmin lentonäytöksessä viisi. Nykyjäsenistä kolme on ollut mukana aivan alusta saakka. Lentäjien ikä vaihteleekin 48-70 välillä ja heille on kertynyt jo 10 lasta ja 11 lastenlasta. Kyseessä on kenties Euroopan ainoa naislentäjistä koostuva osastotaitolentoryhmä.

Skybirds_ryhmakuva_1Nykyisin ryhmässä ovat lentäjtä Malin Ekberg, Solveig Jörgensen, Eva Dahlgren, Iris Stenbom, Christina Otter ja Ann-Sophie Tersmeden.  

Skybirdsiä johtaa Malin, joka on vastuussa oikeasta nopeudesta ja suunnasta. Hän myös navigoi ja kommunikoi radiolla ryhmän kanssa. Eri muodostelmia vaihdellaan juuri Malinin käskyjen mukaan. Muut ryhmän jäsenet pitävät silmällä edessä olevaa konetta ja säilyttävät tarkan paikan siihen nähden tehden pieniä korjauksia tehoasetukseen ja ohjainpintoihin.

Luvassa on osastolentoa eri muodostelmissa ja taivaalla nähdään mm. flank, delta, diamond sekä ryhmän hajottava split -muodostelmat.

Finland International Airshow valtaa Helsinki-Malmin historiallisen lentoaseman viikonloppuna 15.-16. elokuuta. Koko perheelle suunnattu lentonäytös tarjoaa paljon nähtävää lentokoneista, helikoptereista ja ilmailuakrobatiasta kiinnostuneille. Iltapäivien aikana estradille nousevat myös nuorison suosikkiartistit.

Lue myös Lentoposti.fi:n aiempia juttuja tulevasta lentonäytöksestä: