Solar Impulse 2 seitsemännelle etapille - viisi vuorokautta yksinlentoa Tyynellä valtamerellä

2015_05_31_Solar_Impulse_2_RTW_7th_Flight_Nanjing_to_Hawaii_take-off_pizzolante_283Aurinkoenergialla lentävä Solar Impulse 2 on noussut maailmanympärimatkan seitsemännelle osuudelle. Edessä on matkan vailkein etappi eli Tyynen valtameren ylittäminen Kiinan Nanjingistä Havaijille. Edessä on erittäin vaativa yli viiden vuorokauden pituinen lento.

Maailmanympärimatkan seitsemännellä osuudella SI2-aurinkolentokonetta lentää André Borschberg. Lentoonlähtö tapahtui Nanjingissä 31. toukokuuta kello 02.39 paikallista aikaa (06.39 UTC-aikaa) ja edessä on noin 130 tunnin lento. Matkaa valtameren yli Havajille kertyy 8172 kilometriä.

SI2_ohjaajatBorschbergilla on edessä haastava etappi, joka kestää kuusi päivää ja viisi yötä. Seitsemännen etapiin lähtöpäivää oli jouduttu siirtämään useaan kertaan reitin haastavien sääolosuhteiden takia. Oikean aikaikkunan avautumista seurattiin tarkasti Monacossa sijaitsevasta komentokeskuksesta käsin.

Lentäjän haasteina ovat sääilmiöiden lisäksi ajanvietto, energiatason ja vireystilan säilyttäminen sekö luottamus aurinkoenergian varautumiseen koneen järjestelmiin. Borschberg viettää koko lennon SI2-koneen noin 3,8 kuutiometrin kokoisessa ohjaamossa.

SI2_RTW_Solar_Impulse_2_is_flying_over_Abu_Dhabi_(UAE)_undertaking_preparation_flights_for_the_first_ever_Round-The-World_Solar_Vaativa etappi Tyynen valtameren yli tulee näyttämään miten usean vuoden ajan hiottu teknologia, operatiivinen kokemus ja lentäjien koulutus toimivat vaikeissa olosuhteissa. Mikäli Solar Impulse 2 selviytyy valtameren ylityksessä niin sillä on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä tavoitteeseensa.

Mikäli Borschberg onnistuu lentämään Hawaijille, kyseessä on ajallisesti pisin yksipaikkaisella koneella tehty lento. Pisin matka se ei kuitenkaan ole, sillä aurinkokoneen hidas nopeus venyttää lentoaikaa.

Pisin yksipaikkaisella lennetty matka tehtiin 2005. Tuolloin Steve Fosset lensi 67 tunnissa ensimmäisenä yksin maailman ympäri suihkumoottorilla varustetulla Virgin Atlantic GlobalFlyer -koneellaan.

Solar Impulse 2 -koneen matkaa voi seurata osoitteessa www.solarimpulse.com. Tarjolla on mm. livekuvaa koneen ohjamosta sekä näkymät koneen mittaristolle ja ohjainpinnoille. 


Matkalla maailman ympäri

SI2_reittiSolar Impulse 2 -aurinkolentokoneen huima matka maailman ympäri alkoi Abu Dhabista 9. maaliskuuta 2015. Tavoitteena on kiertää maapallo ensimmäisetä kertaa aurinkoenergialla lentävällä koneella.

Maailman ympäri lennetään 11 etapilla ja matka kestää arviolta noin 25 lentopäivää. Niidenaikana maisemat vaihtuvat noin 35 000 kilometrin verran ilman pisaraakaan polttoainetta.

Hankkeen tukijoita ovat mm. maailman siviili-ilmailujärjestö ICAO, Euroopan avaruusjärjestö ESA ja kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA.

Lue myös: