Sota-ajan "1,2 miljoonan kynttilän" valonheitin syttyy lauantaina Helsingin keskustassa

ilmatorjuntavalonheiti_sakuva_1Lux Helsinki -valotaidetapahtuma käynnistyy jälleen lauantaina 6. tammikuuta. Bryggeri Helsinki -panimoravintola tuo kaupungin keskustaan sota-aikaisen Strömberg-ilmatorjuntavalonheittimen. Sillä on tarkoitus suunnata jopa seitsemään kilometriin yltävä valokiila keskustan ylle.

Ilmatorjuntavalonheittimet olivat kuulosuuntaimien ohella ainoa tapa löytää viholliskoneita yölliseltä taivaalta ennen kuin ilmavalvontatutkat yleistyivät. Silti niitä käytettiin vielä toisessa maailmansodassa osoittamaan maaleja ilmatorjunnalle ja yöhävittäjille.

Lux Helsinki -tapahtuma on järjestetty vuodesta 2009 lähtien. Se valaisee pääkaupungin kohteet poikkeavalla tavalla. Suuri yleisö on löytänyt valotaiteen ja keskustassa on ollut jopa ruuhkia sen ansiosta.

ilmatorjuntavalonheiti_sakuva_2Osoitteessa Sofiankatu 2 sijaitseva Bryggeri Helsinki -panimoravintola tuo nyt tapahtumaan liittyen sisäpihalleen sota-aikaisen kotimaista valmistetta olevan Strömberg-hakuvalonheittimen. MTV Uutisten mukaan heittimen käytölle on tarvittu lupa Helsinki-Vantaan lennonjohdolta.

Aikalaistietojen mukaan Strömbergin valovoima on "1 200 000 kynttilää" eli ilmeisesti kandelaa. Heittimen keila syntyi hiilipuikkojen välissä valokaaressa ja se suunnattiin peilin kautta taivaalle.

Nyt Bryggeri Helsingin pihalle Lux Helsinki -tapahtumaan tuotava valonheitin on sittemmin modifioitu. Siinä on oma voimakone sekä 7 kW Xenon-polttimo.

Ilmatorjuntamuseon mukaan heittimiä oli sodissamme käytössä kahta eri tyyppiä. Suurempia, joiden peilin halkaisija oli 150-210 cm kutsuttiin hakuvalonheittimiksi. Niillä etsittiin lentokoneita kuulosuuntimilta tai tutkalta saatujen suuntien perusteella.

Kun maali oli löytynyt, se siirrettiin seurantavalonheittimen keilaan. Niiden peilit olivat halkaisijaltaan 90-110 cm. T.T.

Lux Helsingin nettisivut.

Strömberg-hakuvalonheitin vuodelta 1943 toiminnassa:

Juttua päivitetty 6. tammikuuta kello 18.58: lisätty tieto heittimen modifioinnista, lampun tyyppi ja teho. MH

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja Helsingin ilmapuolustuksesta: