Suomalainen NH90 vastaa tyypin ensiesiintymisestä maailman suurimmassa sotilasnäytöksessä

Puolustusvoimien NH-90 helikopteriMaavoimien NH90-helikopteri lentää 20.-21. heinäkuuta Royal International Air Tattoo -näytöksessä RAF Fairfordissa Englannissa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun NH90 esiintyy tapahtumassa. Utin Jääkärirykmentti lähettää paikalle kaksi kopteria, joista toinen osallistuu maanäyttelyyn.

Kyseessä on massiivinen sotilasilmailutapahtuma. Se järjestettiin 1971 alkaen pitkään nimellä International Air Tattoo, mutta vuonna 1996 kuningatar Elisabet myösi näytökselle Royal-arvon. Guinnesin ennätystenkirjan mukaan vuoden 2003 RIAT oli maailman suurin sotilasilmailutapahtuma yhteensä 535 koneella.

Tyypillisesti näytös kerää viikonlopun aikana reilusti yli 100 000 katsojaa. Esimerkiksi 2008 väkeä oli paikalla 160 000 henkeä.

Aiemmin Yhdysvalloilla on ollut merkittävä rooli näytöksessä. Viime vuonna siellä nähtiin Northrop B-2 Spirit -stealth-pommikone. Nyt USA on kokonaan sivussa maan budjettileikkausten vuoksi. Kaikki lentonäytösosallistumiset on peruttu niin kotimaassa kuin maailmallakin.

IMG_8552Ilmavoimat on aiemmin osallistunut RIAT-näytökseen mm. F/A-18 Hornet -hävittäjällä. Suomalaispilottien ohjelmista on pidetty ja ne ovat saaneet palkintojakin.

Tänäkin vuonna Fairfordiin lähtee myös Ilmavoimien CASA C-295M -kuljetuskone tukemaan koptereita. Se on yleisön nähtävänä maanäyttelyssä.

Suomalaiset ilmailun ystävät tietävät, että Helikopteripataljoonan NH Industries NH90 -kopterin esitykset ovat sekä vauhdikkaita että näyttäviä. Aivan muuta, mitä kuljetushelikopterilta voisi odottaa. Uuden kopterin ominaisuuksista otetaan näytöksissä kaikki irti. Niin varmasti myös RIAT:ssa.

Matkaan kohti Englantia lähtee kaksi NH90-kopteria. Ne siirtolennetään Utista noin 2000 kilometrin päähän Fairfordiin yhdessä päivässä. Lentoajaksi on arvioitu noin yhdeksän tuntia. Matkalla tankataan kolme kertaa: Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa.

nh_mimer1Viime kesänä Utin Jääkärirykmentti osallistui NH90-koptereillaan Portugalissa kansinväliseen Hot Blade -harjoitukseen. Sinne kopterit kuljetettiin ensin Raumalta laivalla Espanjaan, mistä ne lennettiin harjoitusalueelle.

Helmikuussa 2014 Islannin ilmatilan valvonnan yhteydessä toteutettavaan harjoitukseen osallistuu myös yksi NH90-helikopteri. T.T.

 

Lue myös: