Suomelle lentoliikennesopimukset Kenian, Meksikon ja Chilen kanssa - odottaa eduskunnan hyväksyntää

Sky_sunset1Suomi on saamassa ensimmäiset lentoliikennesopimukset Kenian, Meksikon ja Chilen kanssa. Suomen hallitus esitti 29. elokuuta 2019, että eduskunta hyväksyisi maiden väliset sopimukset. Sopimukset osapuolten välillä on solmittu jo vuosina 2016 ja 2017 ja niitä on voitu jo noudattaa.

Suomen ja Chilen välinen sopimus olisi yksi laaja-alaisimmista lentoliikennesopimuksista, joita Suomi on tehnyt. Sopimuksen mukaisesti maiden välinen lentoliikenne olisi täysin vapaata, eikä kummankaan maan nimeämille lentoyhtiöille asetettaisi määrällisiä rajoituksia tai reittirajoituksia. Sopimus solmittiin vuonna 2017 ja sitä on voitu noudattaa siitä lähtien.

Suomen ja Meksikon välisen sopimuksen mukaan maiden nimeämät lentoyhtiöt voivat harjoittaa vapaasti lentoliikennettä maiden välillä.

Finnair on jo nykyisellään lentänyt kohteisiin Meksikossa. Kyseinen sopimus solmittiin jo vuonna 2016 ja sen noudattaminen voitiin aloittaa välittömästi. Viimemmäksi Finnair on lentänyt Puerto Vallartaa.

Suomen ja Kenian välisen sopimuksen mukaisesti maiden nimeämät lentoyhtiöt saisivat oikeuden liikennöidä Suomesta Nairobiin ja Mombasaan. Myös Kenian kanssa sopimukseen päästiin jo vuonna 2017 ja sen noudattaminen on ollut mahdollista.

Mahdollisista jatkoyhteyksistä sopiminen edellyttäisi vielä Suomen, Meksikon ja Kenian ilmailuviranomaisten hyväksyntää.

Sopimukset ovat luonteeltaan kahdenvälisiä lentoliikennesopimuksia, joissa sovitaan muun muassa siitä, miten ja millä edellytyksillä osapuolet voivat nimetä lentoyhtiöitä maiden väliseen liikenteeseen. Sopimuksessa määrätään myös lentoyhtiöiden oikeuksista ja velvollisuuksista niiden harjoittaessa liikennettä.

Lue  myös: