Suomi mukaan Euroopan puolustusviraston ilma- ja ohjuspuolustus, elso- ja loitering munition -aloitteisiin

defmin_entrance_1Puolustusministeri Antti Häkkänen allekirjoitti tiistaina 19. marraskuuta 2024 kolme aiesopimusta Euroopan puolustusvirasto EDA:n (European Defence Agency) ministerijohtokunnan kokouksen yhteydessä. Aiesopimukset liittyvät integroituun ilma- ja ohjuspuolustukseen, elektroniseen sodankäyntiin ja niin kutsuttuihin vaaniviin asejärjestelmiin. Aiesopimukset eivät ole oikeudellisesti sitovia.

”Kaikki allekirjoittamani sopimukset tukevat pitkällä aikavälillä Suomen turvallisuutta ja Puolustusvoimien kehittämistoimintaa. Tunnistan niissä myös hyödyn kotimaiselle teollisuudelle”, sanoi puolustusministeri Antti Häkkänen .

Suomi liittyi 19. marraskuuta 2024 elektronisen sodankäynnin (Electronic Warfare) -yhteistyöaloitteeseen. Neljätoista jäsenmaata on ilmoittanut halunsa kehittää suorituskykyä yhteisten hankintojen, käyttöönottojen ja tietojen jakamisen kanssa. Tavoitteena on edistää yhteistä elektronisen sodankäynnin koulutusta, yhteishankintoja ja yhteistä suorituskyvyn kehittämistä.

Ilma- ja ohjuspuolustuksen (Integrated Air and Missile Defence, IAMD) -yhteistyöaloitteen tavoitteena lyhyellä aikavälillä on koota yhteen tarpeita kiireellisimpien suorituskykyvajeiden täyttämiseksi.

Aloitteessa on mukana 18 jäsenmaata, jotka pyrkivät nopealla aikataululla vastaamaan C-UAS -toimintoihin (counter-unmanned aerial systems) eli torjumaan dronehyökkäyksiä sekä lisäämään maasta tapahtuvaa ilmatorjuntaa ja ammushankintaa.

EDA_aloitteetKeskipitkän aikavälin tavoitteena on ilmatorjunnan vaatimusten yhdenmukaistaminen koskemaan yhteistä tutkimusta, kehittämistä ja hankintoja. Pitkän aikavälin tavoitteena on vaatimuksien määrittäminen ja seuraavan sukupolven suorituskykyjen kehittäminen. Mukana ovat droneparvien torjunta sekä suurella nopeudella lentävien uhkien torjunta ja vankan ilmapuolustusjärjestelmän kehittäminen.

Vaanivien asejärjestelmien (Loitering Munitions) -aloitteella pyritään edistämään ymmärrystä vaanivista asejärjestelmistä Euroopan unionin tasolla. Aloitteessa on mukana 17 jäsenmaata, jotka aikovat kiihdyttää hankintoja ja järjestelmien kehitystä pitkällä aikavälillä. Aloitteella pyritään kokoamaan yhteen kysyntää hankintoja varten sekä kehittämään yhteistä koulutusta, harjoittelua ja testausta.

Vuonna 2004 perustettu Euroopan puolustusvirasto EDA auttaa 27 jäsenmaataan  kehittämään sotilaallisia voimavarojaan. EDA edistää yhteistyötä, käynnistää uusia hankkeita ja tuottaa puolustusvalmiuksia kehittäviä ratkaisuja.

Lue myös: