Suomi mukan Nato-aloitteeseen RPAS-järjestelmien suorituskyvyn kehittämisestä ja rakentamisesta

NATO_sateenvarjoPuolustusministeri Antti Häkkänen allekirjoitti torstaina 17. lokakuuta 2024 Brysselissä neljä aiesopimusta, joista kaksi on Naton monikansallisia avaruuskyvykkyyksien kehittämiseen tähtääviä aloitteita. Kolmas aloite liittyy miehittämättömiin ilma-aluksiin ja neljäs epäsuoran tulen ampumatarvikkeiden testauskykyyn. Aiesopimukset eivät ole oikeudellisesti sitovia.

”Kaikilla allekirjoitetuilla sopimuksilla tuemme Naton yhteistä puolustusta. Nämä ovat konkreettisia esimerkkejä Suomen aktiivisesta osallistumisesta liittokunnan sotilaallisten suorituskykyjen kehittämiseen”, sanoi puolustusministeri Antti Häkkänen.


Miehittämättömiä ilma-aluksia koskeva aloite

Suomi allekirjoitti yhdessä kahdeksan muun maan kanssa miehittämättömiä ilma-aluksia koskevan aloitteen (Cooperation on Establishing Multinational Fleets of Remotely Piloted Aircraft Systems for Delivering Critical NATO Capabilities). Aloitteen tavoitteena on yhteistyössä rakentaa ja kehittää miehittämättömien ilma-alusten suorituskykyä.

Tavoitteena on myös nopeuttaa uuden sukupolven RPAS-järjestelmien kuten NATO:n Alliance Ground Surveillance (AGS) -toiminnan käyttöönottoa monikansallisen yhteistyön kautta.

Tässä aloitteessa on mukana kolmetoista liittoutunutta, jotka ovat Tšekki, Viro, Suomi, Kreikka, Italia, Latvia, Liettua, Norja, Portugali, Romania, Espanja, Turkki ja Iso-Britannia. RPAS-järjestelmät ovat välttämättömiä monissa erilaisissa tehtävissä, kuten tiedustelu, valvonta sekä elektroninen sodankäynti.


Avaruuteen liittyvät aloitteet

Suomi liittyi torstaina 17. lokakuuta yhteistyöaloitteeseen, joka koskee satelliittiviestintään liittyviä kyvykkyyksiä arktisella alueella (Cooperation on establishing a multinational framework for satellite communications in the Arctic, NORTHLINK). Aloitteen tavoitteena on yhteistyössä parantaa satelliittiyhteyksien saatavuutta arktisella alueella.

Mukana aloitteessa ovat Kanada, Tanska, Suomi, Ranska, Saksa, Unkari, Islanti, Italia, Luxemburg, Alankomaat, Norja, Ruotsi ja Yhdysvallat.

Puolustusministeri Häkkänen allekirjoitti myös monikansallisia avaruusvalmiuksia koskevan aloitteen (Multinational responsive space capabilities initiative, STARLIFT). Aloitteen tavoitteena on hyödyntää kaupallisia laukaisutarjoajia ja infrastruktuuria kehitettäessä liittouman käyttöön soveltuvia avaruussuorituskykyjä.

Mukana aloitteessa ovat Belgia, Suomi, Ranska, Saksa, Unkari, Italia, Luxemburg, Alankomaat, Norja, Espanja, Ruotsi, Turkki, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

 
Epäsuoran tulen ampumatarvikkeiden testauskyvykkyyttä koskeva aloite

Lisäksi ministeri Häkkänen allekirjoitti epäsuoran tulen ampumatarvikkeiden testauskyvykkyyttä koskevan aloitteen (Cooperation on Establishing a Multinational Capacity for Test, Evaluation and Certification of the Interchangeability of Indirect Fire Munitions).

Aloitteella pyritään kehittämään yhteistyössä kyvykkyyksiä epäsuoran tulen ampumatarvikkeiden testaustoimintaan, käyttöön hyväksyntään ja yhteiskäyttöisyyden arviointiin.

Aloitteessa ovat mukana Tšekki, Tanska, Suomi, Ranska, Kreikka, Unkari, Italia, Latvia, Liettua, Norja, Portugali, Slovakia, Turkki, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Lue myös: