Sveitsi on hyväksynyt Air2030-hankkeen sopimusehdot F-35A- ja Patriot-hankinnoista

LM_F35_luukut-aukiSveitsi on hyväksynyt sopimusehdot Yhdysvaltain hallituksen kanssa F-35A -hävittäjien ja Patriot -ilmatorjuntajärjestelmien hankinnasta. Sveitsin liittoneuvosto päätti kesäkuussa 2021 edetä Air2030-hankkeessa ja ostaa Yhdysvalloista 36 Lockheed Martin F-35 -hävittäjää ja viisi Raytheon Patriot-järjestelmää. Nyt Sveitsi arvioi kustannusten jäävän myös odotettua pienemmiksi vaikka hinta oli suurempi kuin alkuvuoden tarjouksessa.

Sveitsin arvion mukaan 0,95 Sveitsin frangin kurssisuhteella Yhdysvaltain dollariin tulisi F-35A -hävittäjäjärjestelmän hinnaksi noin 6,035 miljardia frangia eli noin 5,8 miljardia euroa. Patriot-järjestelmien hinnaksi tulisi 1,987 miljardia frangia. Hinnat olisivat Sveitsin mukaan jäämässä aiemmin odotettua pienemmiksi. Tarjotut hinnat on laskettu Yhdysvaltain dollareissa aina toimitukseen asti.

Air2030-hankkeen tarjoukset jätettiin helmikuussa 2021. Tuolloin kerrotut hankintakustannukset olivat 5,068 miljardia Sveitsin frangia eli reilusti alle annetun kuuden miljardin frangin rajan. Hinta on siis noussut noin miljardin Sveitsin frangin verran.

F35_vaakalennossaSveitsiläisten äänestäjien syyskuussa 2021 hyväksymä hävittäjälentokoneiden hankintaa koskeva suunnittelupäätös mahdollistaa 6,3 miljardin Sveitsin frangin taloudelliset kustannukset, kun otetaan huomioon inflaatioennusteet vuoteen 2031 asti ja ennakkomaksut. 

Liittoneuvosto pyytää maan parlamenttia hyväksymään hankinnat vuoden 2022 budjetista. Kyseisen  päätöksen jälkeen voitaisiin allekirjoittaa varsinaiset hankintasopimukset FMS-kaupasta (Foreign Military Sales) Yhdysvaltain hallituksen kanssa. Toistaiseksi hankinnan hyväksymisesopimuksessa on vain Yhdysvaltain allekirjoitus.

Swiss_Air2030_hankintahinnatSveitsin saamassa tarjouksessa 36 F-35A -hävittäjää maksaisi 3,664 miljardia euroa. Logistiikkaratkaisut, koulutukset ja tekninen tuki valmistajalta käyttöönoton aikana maksaisi 1,844 miljardia euroa. Aseita tilaus käsittäisi noin sadalla miljoonalla eurolla. Koulutuksiin, tehtävä- ja arviointijärjestelmiin käytettäisiin 82 miljoonaa euroa.

Teknisten riskien realisoitumisen kattamiseen on varattu 79 miljoonaa euroa. Sveitsi ostaa Lockheed Martin F-35A -hävittäjät samanlaisina versioina kuin muutkin asiakkaat. Standardit vähentävät osaltaa riskejä, kun koneita ollaan valmistamassa yli 3000 kappaletta.

LM_FW_FALInflaatioon varaudutaan vain noin puolella miljoonalla eurolla, sillä se vaikuttaa vain suoriin ostoihin Sveitsissä, joita tehdään esimerkiksi RUAG:lta.

Hävittäjäkaupan lisäksi Yhdysvaltain hallitus on jättänyt sopimukset myös Patriot Configuration-3+ - ilmapuolustusjärjestelmästä. Ehdot ovat vastaavat kuin hävittäjähankinnassa. Ilmapuolustusjärjesetlmä hinnaksi arvioidaan tällä hetkellä noin 1,9 miljardia euroa. Mahdolliset riskit ovat verrattavissa lentokonehankinnan riskeihin.

IMG_3739-01_filteredTeollisen yhteistyön hankkeiden odotetaan palauttavan liiketoimien kautta Sveitsiin noin neljä miljardia euroa. Sveitsin mukaan Lockheed Martin olisi sopinut jo lähes 2,8 miljardin euron arvosta kauppoja sveitsiläistoimittajien kanssa. Patriotien osalta Raytheon olisi sopinut jo reilun 1,2 miljardin euron kaupoista sveitsiläisyritysten kanssa.

Sveitsin Air2030-hankkeessa hävittäjätoimitusten odotetaan alkavan vuonna 2025 ja uuden suorituskyvyn elinkaareksi on suunniteltu 30 vuotta. Sveitsi korvaa hankkeessa ikääntyvät F/A-18 Hornet -hävittäjät.

Lue myös: