Nordica aloittaa yhtiön uudelleenjärjestelytoimet - toimitusjohtajaa vaihdettiin heinäkuussa

ES-ACE_211118Virolaisen lentoyhtiö Nordic Aviation Groupin (Nordica) taloudellinen tila on viime kuukausina heikentynyt merkittävästi ja yhtiö käynnistää uudelleenjärjestelytoimet yhdessä kansainvälisen konsulttitoimiston kanssa. Tavoitteena on ulkoisten tekijöiden aiheuttamisen haasteiden sekä optimistisen kasvustategian käynnistäneen yhtiön kurssi takaisin tuottojen tielle.

Alustavien tilinpäätöstietojen mukaan Nordic Aviation Groupin eli Nordican ja XFlyn vuoden 2023 ensimmäisen puolen vuoden liikevaihto oli 54,9 miljoonaa euroa. Tulos vajosi alkuvuoden osalta 7,2 miljoonaa euroa tappiolle.

"Viimeisten muutamien kuukausien aikana Nordican taloudellinen tilanne on heikentynyt jyrkästi ja yhtiön tuotot ovat jääneet odotettua heikommiksi. Samalla kustannukset ovat ylittäneet tuotot merkittävästi", selitti Nordic Aviation Groupin hallituksen puheenjohtaja David O'Brock.

"Tilanne ilmailumarkkinoilla on erittäin vaikea. Olemme kohdanneet viiveitä lentokonevuokrauksessa, joilla Nordican on ollut tarkoitus palvella asiakkaitaan. Kaluston lisäksi pulaa on myös työvoimasta ja kaikki kustannukset ovat nousseet. Nämä syyt ovat ajaneet Nordican liiketoiminnan tappion tielle", jatkoi O'Brock.

ES-ATB_130320Nordican tilanne on heikentynyt ulkoisten olosuhteiden lisäksi myös vuoden 2022 lopulla toteutetun liian optimistisen laajentumisstrategian seurauksena. Se on vaikuttanut yhtiön taloudelliseen tilanteeseen negatiivisesti.

Yhtiön jatkuvuuden varmistamiseksi hallitus on päättänyt yhteistyössä osakkeenomistajien kanssa tuoda yhtiöön kansainvälistä ilmailuosaamista, jonka avulla Nordican toiminta saadaan taloudellisesti vakaalle pohjalle.

Yhteistyö tulevaisuuden tiekartan rakentamisesta on käynnistetty kansainvälisen konsulttiyhtiö Knighthood Globalin kanssa. Sopimus on solmittu kuuden kuukauden mittaiseksi, jonka aikana kaikki yhtiön operaatiot ja kustannusrakenne on tarkkailun alla.

Uudelleenjärjestelytoimet käynnistettiin 1. elokuuta 2023 ja tavoitteena on syyskuun 2023 loppuun mennessä saavuttaa yksityiskohtainen suunnitelma yhtiön palauttamiseksi tuottojen tielle.

Nordican hallitus hyväksyi 26. heinäkuuta yhtiön pitkäaikaisen toimitusjohtaja Jan Palmérin aiemmin jättämän eronpyynnön. Hallitus nimitti väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi Remco Althuisin, joka johtaa uudelleenjärjestelytoimintoja kehittävää ryhmää. Althuis on toiminut aiemmin johtotehtävissä KLM:n, Etihad Airwaysin ja Air Seychellesin palveluksessa.
 
Viron ilmastoministeri Kristen Michal antoi 27. heinäkuuta Nordic Aviation Groupin yhtiökokouksessa hallituksen tehtäväksi erityistarkastuksen, jossa arvioidaan Nordican toimintaa sekä syitä nykytilanteeseen. 

ES-NAB_211022Nordica on vuonna 2022 hankkinut laivastoonsa ensimmäisiä Airbus A320-koneita, joita on yhtiön laivastossa nykyisin kolme kappaletta. Niiden lisäksi Nordica lentää yhdeksällä CRJ900- ja seitsemällä ATR 72 -koneella. Virolaisyhtiö kasvatti vuonna 2022 lentäjäkoulutusyhteistyötään suomalaisen Patrian kanssa.

Nordic Aviation Groupiin kuuluva Xfly tarjoaa ns. CPA-sopimuksia (Capacity Purchase Agreements) lentoyhtiöille Euroopassa. Nykyisin Xfly operoi mm. alihankintaa SAS:lle ja lentää lentoja mm. Suomen ja Ruotsin välillä ATR- ja CRJ-koneilla.

Lue myös: