Tshekki käynnistää neuvottelut Lockheed Martin F-35 -hävittäjähankinnasta - korvaisi nykyiset Gripenit

20-5570_200622aTshekin hallitus ilmoitti 20. heinäkuuta merkittävästä päätöksestä modernisoida maan puolustusvoimia. Puolustusministeriö sai valtuutuksen käynnistää neuvottelut Yhdysvaltain hallituksen kanssa Lockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjien hankkimiseksi. Tshekki aikoo lisäksi hankkia Ruotsista CV90-rynnäkköpanssarivaunuja.

"Olen saanut valtuutuksen neuvotteluryhmän muodostamiseksi ja käynnistää neuvottelut Yhdysvaltain hallinnon kanssa 24 F-35 Lightning II -hävittäjän hankinnasta, jotka tulevat kahden laivueen käyttöön", sanoi Tshekin puolustusministeri Jana Černochová.

Sama konetyyppi on käytössä useilla Nato-liittolaisilla sekä EU:n jäsenvaltioilla. Tshekki tavoitteelee hankinnalla yhteistyön vahvistamista sekä huoltokustannusten laskemista.

"Päätöksemme perustuu Tshekin puolustusvoimien suorittamaan analyysiin, joka osoitti selvästi, että vain viidennen sukupolven hävittäjä kykenee vastaamaan tulevaisuuden taistelukentän tehtävävaatimuksiin", selvitti ministeri Černochová.

Hankinnasta on määrä päättää nyt, sillä asejärjestelmien hintojen odotetaan nousevan tulevaisuudessa.

"Emme voi jäädä epäröimään, sillä hankinta kestää vuosia", sanoi ministeri Černochová.

Tshekin nykyisen hävittäjäkaluston osalta vuokrasopimus päättyy vuonna 2027. Maan ilmavoimilla on käytössään 14 Saab JAS 39 Gripen C/D -hävittäjää. Vuokrasopimuksessa olisi tiettävästi optio vuoteen 2029 saakka. Sopimusta oli jatkettu vuonna 2014 uudelleen 12 vuodella. Tshekin Gripenit päivitettiin vuosina 2015-2018 MS20-versioon.

Gripen-sopimus solmittiin vuonna 2001 ja ruotsalaishävittäjät korvasivat Tshekin ilmavoimissa venäläisvalmisteiset MiG-21 -hävittäjät. Nyt Ruotsi oli kesäkuussa 2022 tarjonnut Tshekin nykyisille Gripeneille jatkoa jopa ilmaiseksi.

20-5570_200622F-35-hävittäjät tarjoaisivat Tshekin mukaan ratkaisun vuosikymmenten ajaksi ainakin vuoteen 2040 saakka, jolloin edellisen sukupolven hävittäjät ovat jopa käyttökelvottomia.

"F-35 ei ole vain hävittäjä. Se tarjoaa ilmavalvontakykyä, yhdistäen hävittäjät osaksi ilmapuolustusta sekä tiedustelua tarjoten käyttöön laajan verkottumiskyvyn ja mahdollisuuden ohjata miehittämättömiä ilma-aluksia. Hävittäjä mahdollistaa suorituskykyjä, jotka ovat täysin nykykaluston ulottumattomissa", sanoi Tshekin puolustusvoimien komentaja Karel Řehka.

Hävittäjämäärää kasvatetaan 24:ään, koska nykyiset 12 hävittäjää eivät ole enää riittävät muuttuneessa turvallissuusympäristössä ja tehtävien määrien kasvaessa.

Kyseessä nähdään olevan myös kustannustehokas ratkaisu, sillä sama kalusto on käytössä Yhdysvalloissa, Puolassa ja useissa Nato-maissa. Lisäksi sama hävittäjätyyppi mahdollistaa muita merkittäviä hyötyjä mm. koulutuksen sekä tiedonjakamisen parissa.