Puolustusministeriö kertoi TASS-uutistoimistolle lentäjien kuolleen ilmeisesti yrittäessään pakkolaskua suurella neljällä potkuriturbiinimoottorilla varustetulla strategisella pommikoneella. Viisi miehistön jäsentä ilmeisesti käytti laskuvarjoa. Onnettomuudesta saadut osin ristiriitaiset tiedot viittaavat moottorihäiriöön. Edellinen Tu-95-onnettomuus sattui 8. kesäkuuta. Koneen mennessä ulos kiitotieltä kuoli yksi koneen miehistön jäsen. Kuten nyt, silloinkaan koneessa ei ollut pommikuormaa.
Heinäkuun 3. päivä syöksyi maahan jälleen MiG-29. Sarja jatkui 6. heinäkuuta, kun Su-24M-pommittaja (yllä) tuhoutui kaksi ihmishenkeä vaatineessa turmassa. Sotilaslentotoiminta Venäjällä on viime vuosina vilkastunut. Kalusto on suurelta osin kuitenkin vanhaa perua, monet koneet ovat valmistuneet Neuvostoliiton aikoina. Tupolev Tu-95 -pommittajan (NATO-koodi Bear) ensimmäinen versio teki ensilentonsa jo 1952 ja uusinkin niistä valmistui 1994. Konetyyppi oli Neuvostoliiton vastine Boeing B-52 Stratofortress -pommittajalle. Siinä on nuolimuotoinen siipi, mutta potkuriturbiinimoottorit. Koneet partioivat kylmässä sodassa pitkän toimintamatkansa mahdollistamina lähes kaikilla maailman merialueilla, mutta Neuvostoliiton hajottua toiminta romahti.
Sotilaslentotoiminnassa on riskinsä kaikissa maissa ja onnettomuuksilta ei voida välttyä. Tällaiset onnettomuuksien kasautumat saattavatkin siten olla puhdasta sattumaa. Joka tapauksessa Venäjän ilmavoimia uudistetaan suurella budjetilla. Nyt kesällä tuhoutuneista koneista todennäköisesti kuitenkin vain Su-34 (NATO-koodi Fullback) oli uutta tuotantoa. Su-27-hävittäjään perustuva kaksipaikkainen vierekkäinistuttava taktinen pommittaja on Venäjän iskukykyisintä kalustoa. +TT+ Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja:
|
|||