Turkish Stars varmistui Turun lentonäytöksen päätähdeksi

Turkish_Stars_1Maailmankuulu sotilastaitolentoryhmä Turkish Stars (Türk Yıldızları) on varmistunut Turun kesäkuisen päälentonäytöksen tähdeksi.  Kyseessä on sen ensiesiintyminen Suomessa. Ryhmän F-5-hävittäjä on tuttu Top Gun -elokuvasta. Turku Airshow'n ennakkolippujen myynti on juuri alkanut.

Taitolentoryhmä Turkish Stars on perustettu vuonna 1992 ja sen käytössä on Kanadassa valmistettuja Northrop NF-5 Freedom Fighter -hävittäjiä. Turkki hankki konetyypin Hollannista, joka luopui sen käytöstä.

Turkkilaisryhmän esitys on upea yhdistelmä musiikkia, taidokkaita muodostelmia, aggressiivisia kohtaamisia sekä näyttävää tehostesavujen käyttöä. Järjestäjän mukaan esitys ei jätä ketään kylmäksi.

Turkish Starsin lentolähettiläät täyttävät Turun lentoaseman taivaan puna-valko-hopeisilla koneillaan  6.-7. kesäkuuta 2015. Se saapuu juhlistamaan Suomen ja Turkin vuonna 1924 alkaneiden diplomaattisuhteiden 90-vuotista historiaa. 

Turkish Stars saapuu Suomeen kahdeksalla NF-5-koneella joista 1-2 voi olla kaksipaikkaisia. Ryhmän koko on noin 50 henkeä. Ryhmä ei ole aiemmin esiintynyt Suomessa. Sen piti tulla Oulun näytökseen vuonna 1997, mutta osallistuminen peruuntui.

Northrop NF-5 Freedom Fighter

Turkish_Stars_2Turkish Starin käyttämä F-5 hävittäjä oli pitkään NATO:n päähävittäjä Euroopassa. Koneella lensivät Turkin lisäksi Norja, Hollanti, Espanja ja Kreikka. Konetyypin korvaajaksi tulivat Locheed Martin F-16 ja McDonnell Douglas F/A-18. Ainoana NATO-maana konetyyppi on operatiivisessa käytössä enää Turkissa.

Ensilentonsa Northrop NF-5 Freedom Fighter teki jo vuonna 1959, jolloin koneella ylitettiin myös äänennopeus. Vuosien varrella koneesta rakennettiin eri versioina yli 1000 kappaletta. Turkish Starin koneet ovat entisiä Hollannin Ilmavoimien koneita ja siksi niiden tyyppimerkintä on NF-5A (yksipaikkainen kone) ja NF-5B (kaksipaikkainen).

USA myi F-5-koneita useaan eri maahan. Koneen käyttäjiä olivat mm. Kenia, Iran, Saudi-Arabia, Taiwan, Marokko, Philippiinit, Etelä-Korea ja Etiopia.

F-5 koneen seuraavaa kehitysversio oli F-5E. Se sai nimen Tiger II ja sillä lentää edelleen mm. USA, Sveitsin, Chile, Iran ja Etelä-Korea ja Indonesia.

Kaikkiaan F-5-perheen koneita myytiin 35 eri maalle. Northrop kehitti F-5-hävittäjästä saatujen kokemusten perusteella YF-17 Cobra -hävittäjäprototyypin USAF:n Light Weight Fighter -kilpailutukseen. Valituksi tuli F-16, mutta YF-17:n pohjalta kehitettiin Suomen Ilmavoimienkin käyttämä F/A-18 Hornet.

Tulikasteensa F-5 on saanut usealla eri rintamalla

 Vietnamin sodassa USA:n ja Etelä-Vietnamin Ilmavoimien F-5-koneet taistelivat Pohjois-Vietnamin joukkoja vastaan. Iranin käyttämät F-5:t tekivät pitkän päivätyön sodassa Irakia vastaan.

Samaten useat Afrikan maat ovat käyttäneet F-5-koneita taistelutehtävissä. Myös Neuvostoliitto on lentänyt F-5-koneella kun Vietnamin sodan päätyttyä kymmeniä tyypin koneita jäi Vietnamin käyttöön. Maa lähetti ainakin yhden F-5-koneen Neuvostoliittoon testattavaksi.

F-5 on myös kuuluisa elokuvatähti. Legendaarisessa Top Gun -elokuvassa mustaksi maalatut ne esittivät kuvitteellista Neuvostoliiton MiG-28-konetta. F-5 on mukana mm. kohtauksessa, jossa Tom Cruisen roolihahmo Maverickin Grumman F-14 Tomcat on ylösalaisin MiG:n päällä aivan sen läheisyydessä.

Turku Airshow 2015

sillogoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös Turku Airshow järjestetään 6.-7. kesäkuuta ja sen pääesiintyjäksi tulee tänään varmistunut sotilastaitolentoryhmä Turkish Stars.

Esiintyjälistan kehitystä voi seurata näytöksen nettisivuilta: www.turkuairshow.fi . Järjestäjän mukaan näytös on Suomen kesän ainoa, jossa taivaalla kuullaan jälkipolton jylinää.

Turun Lentokerho järjesti SIL:n päälentonäytöksen edellisen kerran 2011. Silloin pääesiintyjänä oli USAF:n Thunderbirds-osastotaitolentoryhmä. Se lentää ensilinjan F-16 Lockheed Martin (General Dynamics) Fighting Falcon -hävittäjillä.

Tänä kesänä Ilmavoimat on alustavasti osallistumassa tapahtumaan McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä sekä Midnight Hawks -taitolento-osastolla. Tarkempi Ilmavoimienkin kalusto varmistuu kevään aikana.

Maavoimien ilmailun NH Industries NH90 -kuljetushelikopteri on myös tulossa näytökseen. Luonnollisesti nähdään Turkua kotitukikohtanaan pitävä Rajan Vartiolentolaivueen Airbus Helicopters (Aerospatiale, sittemmin Eurocopter) AS332L1 Super Puma -meripelastushelikopteri, Dornier Do 228 -merivalvontakone sekä AgustaWestland AW119 Koala -monitoimikopteri.

Ennakkoliput jo myynnissä

Ennakkolippujen myynti tapahtumaan on jo käynnistynyt. Hinnat ovat aikuisilta 22 euroa ja lapsilta (7-12v) 11 euroa. Perhelippu maksaa ennakkoon ostettuna 65,10 euroa sisältäen kaksi aikuista ja kaksi lasta. Näiden lisäksi tarjolla on erikseen ostettavaksi myös kahdeksan euron arvoinen parkkilippu.

Turku Airshow.fi: Liput ja hinnat

Katso video osaston esityksestä:

Lue myös: