USAF julkisti tyyppitunnuksen ja ensimmäisen kuvan: LRS-B -pommikone on nyt B-21

northropgrumman_b21_usafYhdysvaltain ilmavoimien tulevaisuuden LRS-B -pommikoneprojekti on saanut tyyppitunnuksen: B-21. Samassa yhteydessä julkistettiin ensimmäinen virallinen havainnekuva stealth-pommittajasta. Se on pitkälti aiemmin esitettyjen arvailujen mukainen.

Koneen tyyppitunnuksen julkisti ilmavoimaministeri Deborah Lee James perjantaina 26. helmikuuta Air Warfare Symposiumissa Orlandossa Floridassa. Varsinaista nimeä B-21:lle etsitään ilmavoimien henkilöstön tekemien ehdotusten perusteella.

b2_refuelnet_usafKoska koneesta ei ole vielä prototyyppiä, James esitteli ensimmäistä virallista havainnekuvaa B-21-pommittajasta (otsikkokuva). Vaikka sitä on muokattu salaussyistä, B-21 näyttää pelkistetymmältä versiolta nykyisestä Northrop Grumman B-2 Spirit -koneesta (oikealla).

Perusratkaisuna on edelleen peräsimetön ns. lentävä siipi. Takareunassa on vähemmän niksauksia ja ilmanotot ovat yksinkertaisemmat ja lähempänä ohjaamoa kuin Spiritissä.

Tyyppitunnus B-21 on yllättävä, sillä edelliset pommikoneet ovat B-1 Lancer (alla) ja B-2 Spirit. Sosiaalisessa mediassa on jo ehditty arvella syyksi jopa sitä, että vuonna 1996 elokuvassa Broken Arrow ehti jo lentää kuvitteellinen B-3-kone.

Toisaalta North American rakensi 1930-luvulla XB-21-koneen prototyypin, josta piti tulla B-21 Dragon -pommittaja. Todellisuudessa uuden koneen tyyppitunnus B-21 tulee USAF:n mukaan määritelmästä "First Bomber of the 21st Century".

Northrop Grumman B-21 on nyt suunnittelu- ja kehitysvaiheessa. Alustavaa operatiivista valmiutta odotetaan 2020-luvun puolivälin maissa.

B-1B_Lancer_takes_off_from_Al_Udeid_Air_Base,_Qatar_USAFYhdysvaltojen puolustusministeriö kertoi lokakuussa 2015, että Northrop Grumman rakentaa USAF:n uuden stealth-pommikoneen. Kilpailutuksessa oli mukana myös Boeingin ja Lockheed Martinin yhteenliittymän koneversio. Lyhenteellä LRS-B tunnetun hankkeen arvo on ainakin 55 miljardia dollaria.

LRS-B eli Long-Range Strike Bomber -koneita aiotaan hankkia USAF:lle jopa 100 kappaletta. Tyyppi täydentää nykyisiä Northrop Grumman B-2 Spirit -stealth-pommittajia  ja muodostaa niiden kanssa USAF:n strategisen ydinaseiskukyvyn kärjen pitkälle kuluvalle vuosisadalle. T.T.

Lue myös: