USA:ssa myönnettiin ensimmäinen lupa kaupallisen miehittämättömän ilma-aluksen käyttöön mantereen yllä

Aeroenvironment_PumaAE_1Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA on myöntänyt energiayhtiö BP:lle luvan miehittämättömän ilma-aluksen käyttöön Alaskassa. Kyseessä on ensimmäinen lupa, joka annetaan kaupalliselle UAS-laitteelle mantereen yläpuoliseen toimintaan.

BP suorittaa miehittämättömällä AeroVironment Puma AE ilma-aluksella öljyputkilinjastojen valvontaa Alaskassa. Ensimmäinen lento tehtiin 8. kesäkuuta. Valvontalennoilla pyritään havainnoimaan korjaustarpeet putkilinjaston infrassa ja tiestössä.

"Alaskan North Slopen alueella suoritettavat valvontalennot ovat yksi tärkeä askel kohti laajempaa miehittämättömien ilma-alusten kaupallista käyttöä", sanoi Yhdysvaltain liikenneministeri Anthony Fox.

FAA_logo_textFAA myönsi kesällä 2013 luvan kaupallisen UAS-laitteen käyttöön arktisten vesialueiden yläpuolelle. Lennot katsottiin turvallisiksi ja viranomainen myönsi AeroVironmentille luvan myös mantereen päällä operointiin.

Puma AE (All Environment) on pieni kädestä lähetettävä UAS-laite (Unmanned Aerial System). Reilun 3,5 tunnin toiminta-ajan omaavan laitteen pituus on noin noin 140 senttiä ja siipien kärkiväli noin 280 senttiä. Maalähettimestä maksimissaan 15 kilometrin päässä ja 500 jalan korkeudessa operoiva Puma kuljettaa elektro-optisia ja infrapunasensoreita. Kone ja laitteisto painavat reilut 6 kiloa.

Lue myös: