Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan MD500-kopterit ja erikoisjoukkojen tarkka-ampujat Tanskaan

UTJR_MD500_SOFUtin jääkärirykmentin Helikopteripataljoona osallistuu kahdella MD500-helikopterilla Tanskassa järjestettävään harjoitukseen. Tavoitteena on kehittää helikopterikaluston käyttöä tarkka-ampujatoiminnassa sekä syventää yhteistyötä Tanskan kuninkaallisten ilmavoimien helikopteriosasto Eskadrille 724:n kanssa.

Tanskan ilmavoimien helikopteriosasto toimii Karupin lentotukikohdasta ja siihen kuuluu Eskadrille 724, joka operoi AS550C2 Fennec -helikoptereilla. Yksikkö tuki mm. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailua Tanskassa vuonna 2023 (uutisemme aiheesta: Presidentti Zelenskyin menestyksekäs lentokiertue Ruotsissa, Hollannissa, Tanskassa ja Kreikassa).

P-276_210823Yksikkö toimii yhteistyössä mm. Tanskan poliisin erikoisjoukkojen AKS:n sekä Tanskan jääkärien ja Frømandskorpset-antiterroristijoukkojen kanssa.

Eskadrille 724 on ollut komennuksella Irakissa ja Afganistanissa sekä Kreikassa valvomassa EU:n ulkorajaa.

Kyseinen Tanskan ilmavoimien helikopteriosasto vieraili Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonassa syyskuussa 2023.

Kesäkuun puoliväliin asti kestävä erikoisjoukkoharjoitus on hyväksytty osaksi Puolustusvoimien vuoden 2024 kansainvälistä toimintaa.

Itämerellä järjestetään 5.-20. kesäkuuta myös BALTOPS24-harjoitus. Sen osalta harjoitusalue Itämerellä on laaja ja painottuu Latvian ja Liettuan rannikoille idässä sekä Puolan ja Saksan rannikolle ja Tanskan Bornholmin ympäristöön etelässä. Lisäksi osa joukoista harjoittelee Tukholman saaristossa ja Gotlannin alueella.

Hallitusohjelman mukaisesti Suomi osallistuu aktiivisesti kansainväliseen harjoitustoimintaan. Naton jäsenenä Suomen Puolustusvoimien kansainvälinen harjoitustoiminta on ollut entistä kiinteämpi osa normaalia koulutus- ja harjoitustoimintaa. Harjoituksilla kehitetään kykyä johtaa ja toimeenpanna yhteisoperaatioita liittolaisten kanssa osana Suomen ja Naton UTJR_erikoisjoukot_4puolustamista. 

Vuoden 2024 kansainvälisen harjoitustoiminnan suunnitelma sisältää 103 harjoitustapahtumaa Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2023 vastaava luku oli 89. Osaan aiemmin kansallisina harjoituksina järjestettyihin tapahtumiin osallistuu ensi vuonna myös liittolaismaiden joukkoja, jolloin ne muuttuvat kansainvälisiksi harjoituksiksi.

Lue myös: