Valtionapua kuudelle lentokentälle - Pyhtää, Nummela, Hyvinkää, Vesivehmaa, Karstula ja Mikkeli

LVM_1Liikenne- ja viestintäministeriö on myöntänyt lentokenttäavustusten täydentävällä hakukierroksella valtionavustusta kuudelle kentälle. Tukea saavat Pyhtään lentokenttähanke, Nummela, Hyvinkää, Lahti-Vesivehmaa, Karstula ja Mikkeli. Avustusta myönnettiin yhteensä 1,34 miljoonaa euroa. Malmi jäi jälleen ilman tukea ja ministeriön pitäessä kentän tulevaisuutta epävarmana.

LVM:n myönsi Redstone Aero Oy Pyhtään lentokenttähankkeeseen 500 000 euroa, Vihdin kunnalle Nummelan lentokenttää varten 450 000 euroa, Hyvinkään Ilmailukerho ry:lle  (Hyvinkään lentokenttää varten 80 000 euroa, Päijät-Hämeen lentokenttäsäätiölle Lahti-Vesivehmaan lentokenttää varten 60 000 euroa, Portable Airport Oy:lle Karstulan lentopaikka -hankkeeseen 100 000 euroa ja Mikkelin kaupungille Mikkelin lentoasemaa varten 150 000 euroa.

Avustushakemusten arvioinnissa on painotettu yleisilmailutoiminnan toimintaedellytyksien turvaamista ja kehittämistä Suomessa. Myös miehittämättömän ilmailun kehitys ja siihen liittyvät tarpeet on huomioitu osana harkintaa.

Lisäksi päätöksenteossa on otettu huomioon eduskunnan ns. Lex Malmi -kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä antama lausuma: ”Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamiseksi, jotta Malmin lentokentän ilmailutoiminnot voivat jatkua hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä”.

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Ilman tukea jääneet hakijat olivat Räyskälä Säätiö (Räyskälän lentokenttä), Jettison Oy (vesilentotoimintaan), Kuhmon kaupunki (Kuhmon lentokenttä), LSK Businessa Park (Kauhavan lentokenttä) ja Malmin lentokenttäyhdistys (Malmin lentoasema)

Malmin lentokenttä haki tukea vuosittaista tukea kaikkiaan 294 000 euroa. LVM toteaa myöntämättä jättämispäätöksessään, että tällä hetkellä näyttää epävarmalta, onko Helsinki-Malmin lentokentän toiminta jatkumassa enää vuoden 2019 jälkeen.

Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä, jossa oli vuonna 2017 yhteensä 40 189 operaatiota. Lentokenttää ylläpitää Malmin lentokenttäyhdistys, jolla on sopimus lentoiminnan jatkumisesta vuoden 2019 loppuun saakka.
 
Myönnettävällä valtionavustuksella pyritään mahdollisimman tehokkaaseen vaikuttavuuteen ja tukemaan pidemmän aikavälin ratkaisuja sekä yleisilmailua että miehittämättömän ilmailun kehitystä koskien


Liikenne- ja viestintäministeriö käynnisti täydentävän hakukierroksen huhtikuussa. Lentokenttäavustuksia on kevään aikana jaettu kahdesti. Ensimmäisellä hakukierroksella avustusta saivat Lappeenranta ja Seinäjoki.

Mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen lisätalousarvioon tekemän esityksen 2 miljoonan euron lisärahoituksesta, järjestää liikenne- ja viestintäministeriö toimijoille uuden hakukierroksen. Tällä kierroksella päätöksenteossa huomioitaisiin erityisesti eduskunnan lausuma Malmin kenttää korvaavista lentokenttätoiminnoista (lue uutisemme aiheesta alla olevasta linkistä).

Lue myös: