Hallitus ehdottaa 2 miljoonan euron siirtomäärärahaa korvaavien lentokenttien kehittämiseen

Malmi_ilmasta_2016Hallitus päätti vuoden 2018 ensimmäisestä lisätalousarvioesityksestä. Mukana on ehdotus kahden miljoonan euron siirtomäärärahasta lentokenttien kehittämiseen. Lisätalousarvioesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle torstaina 31. toukokuuta.

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti keväällä 2018, että pääkaupunkiseudun läheisyydessä tarvitaan jatkossakin lentopaikkoja yleisilmailua ja uusia pienilmailun liiketoimintamalleja varten.

Taustalla on liikenne- ja viestintävaliokunnan maaliskuussa 2018 antama lausuma, joka velvoittaa eduskunnan edellyttämään valtioneuvostoa ryhtymäään toimenpiteisiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamiseksi, jotta Malmin lentokentän ilmailutoiminnot voivat jatkua hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä.

Lisätalousarvioehdotuksessa on mukana Malmin korvaavien kenttien kehittämiseen 2 miljoonan euron siirtomäärärahaa.

"Tavoitteena on varmistaa, että ilmailutoiminnot voivat jatkua hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä", sanoo ministeri Anne Berner.

Ulkoinen ja sisäinen saavutettavuus on tärkeää Suomelle ja lentokenttäverkosto on suuressa roolissa saavutettavuuden osalta ilmaliikenteen ja logistiikkapalveluiden kehittyessä. Tulevaisuuden lentokenttinä mainittiin Trafin kevään 2018 Ilma-seminaarissa rakenteilla olevat Pyhtään sekä Mänttä-Vilppulan lentokentät.

Malmin lentokenttää uhkaa Helsingin kaupungin asuntotuotanto ja paikalle suunnitellaan rakennettavan asuntoja 25 000 asukkaalle. Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä, jossa oli vuonna 2017 yhteensä 40 189 operaatiota. Lentokenttää ylläpitää Malmin lentokenttäyhdistys, jolla on sopimus lentoiminnan jatkumisesta vuoden 2019 loppuun saakka.

Hyvällä sijainnilla Helsingissä olevan lentokentän ja sen infran korvaaminen on vaikea tehtävä.

Lue myös: