Venäjän An-30B tekee loppuviikolla tarkkailulennon Suomen ilmatilassa

Venäjän ilmavoimien Open Skies Antonov An-30BVenäjä on ilmoittanut tekevänsä Open Skies -sopimukseen perustuvan tarkkailulennon Suomessa 15. - 18. heinäkuuta. Koneena käytetään Venäjän Open Skies -tarkkailukonetta Antonov An-30B (vasemmalla). Myös Suomi tekee vastaavia lentoja Venäjällä ja muissa sopimuksessa mukana olevissa maissa.

Venäjän tehtäväryhmän vahvuus on 17 henkeä. Tarkkailulennon suomalaisena tehtävänjohtajana toimii majuri Toni Ovaskainen Ilmavoimien esikunnasta.

An30B_Openskies_wikimedia_wolfgangKahdella potkuriturbiinilla varustettu Antonov An-30B perustuu kuljetuskoneeseen (oikealla kuvassa Romanian ilmavoimien vastaava kone). Antonov on varustettu sensorijärjestelmillä, jotka on tarkemmin määritelty Open Skies -sopimuksessa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n asevalvontasopimuksiin kuuluva Open Skies (Avoin taivas) on hanke, jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa.

Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti. Kaikkien käytettävien koneiden tiedusteluvarustus on sopimuksen määrittelemä.

Open Skies-sopimuksen on allekirjoittanut 34 valtiota. Venäjä on ollut sopimuksen piirissä vuodesta 2001.

Suomi liittyi sopimukseen helmikuussa 2003. Maahamme kohdistuu vuosittain yksi tai kaksi tarkkailulentoa. Suomi suorittaa vuosittain keskimäärin kaksi tarkkailulentoa. Useimmiten ne tehdään yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: