Veteraanit ja HX-hanke saavat erityishuomion Turun lentonäytöksessä kesäkuussa 2019

Turku Airshow 2019 - logoSuomen Ilmailuliiton (SIL) 100-vuotisjuhlalentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 15.-16.6.2019. Juhlalentonäytöksen pääosassa ovat veteraanit sekä käynnissä oleva Ilmavoimien HX-hanke. Lentonäytösjärjestelyistä vastaa osaava ja kokenut organisaatio, kun johdossa ovat Jyri Mattila ja Perttu Karivalo.

Suomen Ilmailuliitto 100 -juhlavuoden suojelijana toimii Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö. SIL100-vuotisjuhlalentonäytöksen järjestää Turun Lentokerho ry (TLK), joka on liiton jäsenkerho.

Lentonäytös on Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlavuoden huipennus. Taloudellinen vastuu tapahtumasta on Turun lentokerholla.

T19_MattilaLyhyen tauon jälkeen lentonäytösvastuun on ottanut kokenut organisaatio, jonka johdossa on tapahtuman johtajana lentotekniikkalaivueen komentaja everstiluutnantti ja useassa näytösryhmässä lentävä Jyri Mattila.

Turun lentonäytösjohtajan tehtävässä toimii kansainvälisen lentonäytösjohtajan kelpuutuksen omaava Perttu Karivalo. Hän oli vuonna 2018 päävastuussa useassa ulkomaalaisessa lentonäytöksessä. Viimeisin hänen kotimaassa johtamansa tapahtuma oli mittava Kaivopuiston lentonäytös Suomi 100 -juhlavuonna Helsingin edustalla 2017.

T19_KarivaloKokonaisuudessaan näytösorganisaatiossa on 15 eri vastuualuetta ja niissä on mukana jopa 90 prosenttisesti sama väki kuin vuoden 2015 Turun lentonäytöksessä. Heidän lisäkseen mukana on noin 200 talkoolaista.

Lentonäytös järjestetään hyvässä yhteistyössä Finavian Turun Lentoaseman, Turun kaupungin ja paikallisten viranomaisten kanssa.

Näytösjärjestäjä lupaa yleisölle ilmailun hurmaa sen eri muodoissa. Tiedossa on  suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita sekä muodostelmalentoa.

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin. Laajassa maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus jutella lentäjien, mekaanikkojen ja ilmailun harrastajien kanssa.

F100_HN1_soihtucloseNäytöksen ohjelma tarkentuu pikkuhiljaa kevään 2019 aikana mutta mukana olonsa ovat jo vahvistaneet Ilmavoimat, Maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue.

HX-hävittäjähankkeen ollessa kovassa vauhdissa ovat myös BAE Systems, Boeing, Dassault, Lockheed Martin ja Saab luvanneet esitellä omia ehdokkaitaan nykisen F/A-18 Hornetin suorituskyvyn korvaajaksi omilla osastoillaan.

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 75 vuotta jatkosodan päättymisestä. Sen myötä Turun lentonäytöksessä kunnioitetaan kaikkia veteraaneja ja erityisesti Ilmavoimien veteraaneja, jotka urheasti taistelivat Suomen taivaalla lukumääräisesti ylivoimaista vihollista vastaan.

Lentonäytöksessä ilmaan nousee ainutlaatuinen historiallinen muodostelma, jossa kolme jatkosodan aikaista kaksitasoa lentää muodostelmassa veteraaneja kunnioittaen.

F100_Gauntlet_ViimaGloster Gauntlet -hävittäjää lentää Jyrki Laukkanen, VL Viima -harjoituskonetta Phil Lawton ja FW- 44 Stieglitz -harjoituskonetta Markku Ropponen.

Kaikki kolme konetta palvelivat Ilmavoimissa sodan aikana ja ne on maalattu autenttiseen sodan ajan maalauskaavioon. Edellämainituista Gauntlet ja Viima nähtiin yhteisesityksessä vuoden 2018 Ilmavoimat 100 -lentonäytöksessä (kuva vasemmalla).

Turun lentokerholla on kymmenien vuosien kokemus lentonäytösjärjestelyistä. TLK järjesti myös edelliset Turun lentonäytökset vuosina 2011 ja 2015 Tuolloin päätähtina olivat  maailmankuulu USAF Thunderbirds kuudella Lockheed Martin F-16 hävittäjällä sekä Turkin Ilmavoimien Turkish Stars seitsemällä Northrop F-5 -hävittäjällä.

SIL100vSuomen Ilmailuliiton historia alkoi Suomen Ilmailuklubin perustamiskokouksesta 30.11.1919 Helsingin Seurahuoneella. Suomen Ilmapuolustusliittona sen päämäärä oli Suomen ilmailun ja etenkin ilmapuolustuksen edistäminen.

Suomen Ilmapuolustusliitto lakkautettiin sodan jälkeen Sen perinnettä suoraan jatkanut SIL on toiminut vuodesta 1945 alkaen ja yhdistyksen tarkoitus on sääntöjen mukaan Suomen ilmailun edistäminen sen kaikilla soveltamisaloilla.

Nykyisin Ilmailuliitto edistää Suomen urheilu- ja harrasteilmailua sekä toimii jäsentensä valtakunnallisena keskusjärjestönä. Liiton toimitalo Pilvilinna on Helsinki-Malmin lentoasemalla.

Suomen Ilmailuliiton ensimmäinen lentonäytös järjestettiin kesä-heinäkuun vaihteessa 1920. Tuolloin kyseessä oli Helsingin lentoviikko, joka teki ennätysyleisön edessä ilmailua tutuksi kaikille kiinnostuneille. Silloin nähtiin mm. ensimmäinen Suomessa tehty laskuvarjohyppy ja mukana oli myös yleisö- ja toimittajalennätyksiä.

Turku Airshow -verkkosivusto

Turku Airshow Facebook

Lue myös aikaisemmat uutisemme Turun lentonäytöksestä: