Yhdysvallat pudotti henkilöauton kokoisen lentävän kohteen Alaskan yllä - tehtävällä taas F-22 Raptor

F22_Raptor_2Yhdysvaltain ilmavoimien (USAF) US Northern Commandin hävittäjä on pudottanut korkealla lentäneen kohteen Alaskan pohjoisrannikolla 10. helmikuuta kello 1.45 pm EST-aikaa eli kello 20.45 Suomen aikaa. Määräyksen kohteen pudottamiseen antoi presidentti Biden.

Kohde oli havaittu ilmavalvontatutkalla  jo 9. helmikuuta ja sitä oli seurattu jo noin 24 tuntia. Ennen pudotusta kohde oli tarkastettu myös taivaalla hävittäjäkoneella. 40 000 jalan korkeudessa lentäessään kohde oli uhka myös siviililentoliikenteelle, jolle kyseinen korkeus on normaali matkalentokorkeus. Kohteen lentosuunta oli koilliseen lähellä Kanadan rajaa jäätyneen meren yllä.

Presidentti Joe Biden antoi perjantaiaamuna määräyksen pudottaa miehittämätön kohde taivaalta. Pudotus tapahtui Yhdysvaltain ilmatilassa ja maan aluevesillä. Operaatiossa ovat olleet mukana US Northern Command, Alaskan Air National Guard sekä Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA sekä liittovaltion poliisi FBI.

Pudotustehtävällä oli kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien Lockheed Martin F-22 Raptor -hävittäjää, joista toinen laukaisi kohteeseen onnistuneesti AIM-9X Sidewinder -ilmataisteluohjuksen. Hävittäjät olivat nousseet ilmaan Alaskan Elmendorfin tukikohdasta.

Jään pinnalle ja mahdollisesti myös mereen pudonneen kohteen jäänteet aiotaan nostaa, luetteloida ja tutkia. Suuri osa osista on jo havaittu. Mahdollisia sukelluksia tehdään olosuhteiden sen mahdollistaessa. Pudotuksen jälkeen ilmatilassa lensi matalalla noin 700 jalan korkeudessa USAF:n HC-130J Hercules.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja prikaatikenraali Patrick Ryder mukaan pudotettu kohde oli pienen henkilöauton kokoinen eikä samanlainen tai -mallinen eikä niin suuri kuin Etelä-Carolinassa 4. helmikuuta pudotettu kiinalainen vakoilupallo. Toistaiseksi vaikuttaa myös siltä, ettei nyt pudotettu kohde ollut ohjattavissa kuten kiinalainen vakoilupallo oli.

Valkoisen talon mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, kuka kyseisen kohteen omistaa tai on lähettänyt matkaan. Yhdysvallat käyttää toistaiseksi pudotetusta lentävästä esineestä nimitystä kohde. Se ei vahvista toistaiseksi kyseessä olleen lentävä pallo.

Yhdysvallat seuraa kohteita ympäri maailmaa ja osa havainnoista ei koskaan päädy julkisuuteen toisin kuin nyt helmikuussa tehdyt kaksi pudotusta. MH

Lue myös: