Yhdysvaltain ilmavoimien CV-22B Osprey -tiltrotorit laskeutuivat Uttiin - harjoituksia ympäri Suomea

08-0048_230323aYhdysvaltain ilmavoimien USAF:n 352. Special Operations Wingin CV-22B Osprey -tiltrotorit saapuivat harjoituksiin Uttiin torstaina 23. maaliskuuta 2023. Kaksi Utin kiitotielle 25 laskeutunutta Ospreyta osallistuu koulutus- ja harjoitustoimintaan yhdessä Utin jääkärirykmentin kanssa.

USAF:n Ospreyt osallistuvat 23.3. – 2.4.2023 Utin jääkärirykmentin päivittäiseen lento- ja koulutustoimintaan Kymenlaaksossa ja muualla Suomessa. Helikopteripataljoonan koulutussuunnitelman mukaisesti toiminta käsittää muun muassa pimeälentokoulutusta ja olosuhdeharjoituksia Etelä-Suomesta Lappiin ulottuvalla alueella.

08-0048_230323Osprey-kaluston mukana Suomeen ei saapunut erikoisjoukkoja. Harjoituksiin osallistuu vain lentomiehistöjä ja tekniikkaa.

Ospreyt ovat paineistamattomia, joten siirtolennoilla tulee lentää lentopinnan 100 alapuolella tai muutoin miehistön tulee käyttää lisähappea. Ospreyn lakikorkeus on 25 000 jalkaa. Utin jääkärirykmentti ei kommentoinut mistä Uttiin saapuneet Ospreyt olivat lähteneet matkaan.

Bell Boeing CV-22B Osprey on kääntyväroottorinen lentokone, jossa yhdistyy kiinteäsiipisen matkanopeus sekä helikopterin kyky nousta ja laskeutua pystysuoraan. Kyseessä on myös tukialuskäyttöön tarkoitettu ilma-alus, joten sen roottorit taittuvat kokoon ja siivet kääntyvät rungon suuntaisiksi.

Osprey_2Osprey voi kuljettaa 24 taisteluvarustuksessa olevaa sotilasta kohteeseen jopa viisi kertaa nopeammin kuin perinteinen helikopteri. Ospreyssa on neljän hengen miehistö ja ilma-aluksen turvana on kaksi konekivääriä.

 
Tavoitteena kehittää yhteistoimintakykyä

Harjoitusten tavoitteena on kehittää toimintamenetelmiä sekä parantaa suomalaisten helikopterimiehistöjen kykyä toimia yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kuten Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa.

08-0050_230323aUtin jääkärirykmentin helikopteripataljoona operoi NH90- ja MD500-helikoptereilla.

Utin jääkärirykmentti harjoittelee USAF:n tiltrotoreiden vierailun kanssa samanaikaisesti ainakin Kymenlaaksossa, jossa harjoitellaan 22. – 24. ja 28. – 30. maaliskuuta 2023. Osaan näistä harjoitustilanteista liittyy helikopterien lentotoimintaa.

Sotilaat liikkuvat harjoitusalueella jalan tai suksilla ja majoittuvat maastossa pienissä partiokokoonpanoissa. Osaan harjoitustilanteista liittyy harjoitusampumatarvikkeiden ja pienien räjähdepanosten käyttöä, sekä helikopterien lentotoimintaa.

Harjoitustoimintaa on kaikkina vuorokauden aikoina.

UTJR_NH90_SOFUTJR_MD500_SOF

 

 

 

 

 


Lue myös: