Utin jääkärirykmentin kv-harjoitustoiminta jatkuu elokuussa - helikopterikalustoa esiteltiin Pirkkalassa

chinook_lepo_0822Utin jääkärirykmentin johtama 19. heinäkuuta alkanut kansainvälinen helikopteriharjoitus jatkuu 12. elokuuta asti. Mukana on kalustoa ja joukkoja Yhdysvaltain maavoimista sekä Ison-Britannian kuninkaallisista ilmavoimista. Lentoposti.fi tutustui US Armyn ja RAF:n helikoptereihin Pirkkalassa myös esittelylennolla.

10-20311_030822bUtin jääkärirykmentin johtamaan harjoitukseen osallistuu suomalaisten NH90-helikoptereiden lisäksi Yhdysvaltojen maavoimien ilmailun kaksi Sikorsky UH-60M Black Hawk ja kaksi Boeing CH-47F Chinook -helikopteria sekä kaksi Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien (RAF) Boeing Chinook HC5 -helikopteria.

Lentoposti.fi tutustui helikoptereihin Tampere-Pirkkalan lentoasemalla 3. elokuuta.

13-08133_030822bKäynnissä oleva harjoitus on osa Maavoimien kesän 2022 täydentävää koulutus- ja harjoitustoimintaa.

Lentotoiminta liittyy osittain myös Maavoimien ja Merivoimien harjoituksiin. Harjoituksen johtajana toimii Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Jaakko Kauppinen.

evl_Jaakko_Kauppinen"Kansainvälisten kumppaneiden kanssa harjoittelun tavoitteena on valmiuden, suorituskykyjen sekä toimeenpanokyvyn osoittaminen sekä yhteistyökyvyn kehittäminen. Tavoitteena on myös yhtenäistää helikopteritoiminnan taktiikat, tekniikat ja toimintamenetelmät sekä vahvistaa Suomen puolustuskykyä. Ulkomaiset osallistujat tukeutuvat harjoituksen aikana eri tukikohtiin", kertoi everstiluutnantti Kauppinen.

ZH899_cabin_030822Yhdysvaltojen armeijan helikopterit tulevat 12th Combat Aviation Brigade -yksiköstä ja tukeutuvat Suomen Ilmavoimien Satakunnan lennoston tukikohtaan Pirkkalassa. Yksikkö on sijoitettu Saksan Ansbachiin.

Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Chinook-helikopterit tulevat RAF:n 27. laivueesta Odihamin tukikohdasta. Ne tukeutuvat harjoituksessa Ämarin lentotukikohtaan Virossa.

Chinook_lennolla_1Lentoposti.fi pääsi mukaan RAF:n Chinook-helikopterin esittelylennolle. Määräysten mukainen varustus oli pitkälahkeiset housut sekä pitkähihainen yläosa. Pään suojana oli kahdella visiirilä ja kuulosuojaimilla varustettu lentokypärä.

Helikopteriin siirryttiin jonossa perärampin kautta. Kypärän visiiri oli syytä pitää alhaalla lähestyttäessä helikopteria moottorien kuumien pakokaasujen ja roottorivirtauksen mahdollisesti lennättämien irtoesineiden varalta.

ZH899_030822Noin kymmenminuuttisen lennon aikana operoitiin peräramppi avoinna lentoaseman pohjoispuolella Pyhäjärven yllä. Chinookin rahtitilassa / matkustamossa istutaan taittoistuimilla kaksipistevöissä selkä ikkunoihin päin.

Boeing CH-47 Chinook -helikopteri lensi ensimmäisen kerran jo vuonna 1961. Ne ovat laajasti käytössä eri puolilla maailmaa. RAF aikoo operoida helikopterityypillä 2040-luvulle saakka.

ZH899_tail_030822Kyseessä on todellinen monitoimihelikopteri, jonka suorituskykyä kehitetään edelleen. Boeing ja moottorivalmistaja General Electric ovat suorittaneet koelentoja H-47 Chinookilla, jossa on uudet T408 -moottorit. Niiden on määrä tuoda helikopteriin merkittävä 54% tehonlisäys sekä yli 200 kilometriä lisää toimintamatkaa. Helikopterista on useita eri versioita, joita on kehitetty myös erikoisjoukkojen tarpeisiin.

Kaksimoottorinen ja kaksiroottorinen Chinook voi kuljettaa jopa 55 henkilöä tai vaihtoehtoisesti 10 000 kg rahtia. Helikopterin pohjassa on kolme vinssauspistettä

ZH899_gatling_030822RAF:n Chinookien aseistuksena on kaksi 7,62 mm Dillon 134D Minigunia ja yksi 7,62 mm M60D -konekivääri.

Lähes kuuden metrin korkeudella pyörivien roottoreiden halkaisija on 18,29 metriä. Ne ovat kooltaan yli kaksi metriä suurempia kuin Suomessa käytettävien NH90-helikoptereiden roottorit. Chinookin pituus on roottoreineen 30,14 metriä eli lähes kaksi kertaa niin paljon kuin rungoltaan reilut 16-metrinen NH90-helikopteri. Suomalaisen NH90-helikopterin tyhjäpaino on 6400 kg ja Chinookin 11148 kg.

 Suomessa käynnissä olevan harjoituksen suunnittelu aloitettiin jo toukokuussa. Helikopterit ovat operoineet eri puolilla Suomea: Satakunnassa, Kymenlaaksossa, Lapissa ja pääkaupunkiseudulla.

helikopterit_030822Satakunnan alueella Porin prikaati järjesti 25.-29. heinäkuuta Vigilant Fox -harjoituksen, jonka kanssa samaan aikaan Lapissa järjestettiin Jääkäriprikaatin Ryske-harjoitus. Sen aikana helikopterit tukeutuivat Lapin lennoston tukikohtaan Rovaniemellä.

Maavoimien harjoitusten päätyttyä helikopterimiehistöt harjoittelevat tällä viikolla yhteistoimintaa.

Ensi viikolla suomalaiset ja amerikkalaiset helikopterit osallistuvat myös Merivoimien harjoitukseen Itämerellä ja Hangon seudulla. Mukana on myös US Navyn maihinnousutukialus USS Kearsarge. RAF:n helikopterit eivät osallistu tähän harjoitukseen. HK, MH

13-08133_03082210-20311_030822

 

 

 

 

 


Lue myös: