Yhdysvaltain merijalkaväki otti F-35B Lightningin operatiiviseen käyttöön (video)

f35b_firstflight1net_usmarinesYhdysvaltain merijalkaväki kertoi eilen 31. heinäkuuta ottaneensa Lockheed Martin F-35B Lightning II -hävittäjän alustavaan operatiiviseen käyttöön. VMFA-121-laivueella on kymmenen IOC-tasoista hävittäjää valmiina käytettäväksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun F-35 palvelee operatiivisesti.

Marine Fighter Attack Squadron 121 (VMFA-121) toimii Yumassa Arizonassa. Nyt ilmoitettu Initial Operational Capability varmistui viisi päivää kestäneen Operational Readiness Inspection -tarkastuksen jälkeen. Se saatiin valmiiksi 17. heinäkuuta.

Nyt rivissä olevilla kymmenellä koneella on operaatioihin tarvittava valmius liikehtimiseen ja aseiden kuljettamiseen. Ne kykenevät lähitulitukeen, ilmataisteluun ja tiedusteluun.

Lisäksi on luotu tarvittava infrastruktuuri koneiden tukemiseen ja huoltoon. Koulutettuna on 50 lentäjää sekä noin 500 mekaanikkoa.

f35_ski_lockheedmartinF-35B koneet ovat harjoituksissa aiemmin operoineet merijalkäväen L-luokan maihinnousutukialuksilta sekä osallistuneet laajoihin sotaharjoituksiin.

"Viidennen sukupolven F-35B-hävittäjillä on kyky toimia taistelukentän lentopaikoilta ja tukialuksilta. Tämä muuttaa tavan, jolla taistelemme ja voitamme", totesi merijalkaväen komentaja kenraali Joseph Dunford kun koneet otettiin operatiiviseen käyttöön.

US Marines korvaa tutkassa heikosti näkyvillä F-35B koneilla kolme aiempaa konetyyppiä: AV-8B Harrier, F/A-18 Hornet ja EA-6B Prowler. Seuraavaksi vuorossa koneen käyttöönottajana on VMA-211-laivue, joka nyt lentää lyhyeen lentoonlähtöön ja pystysuraan laskuun kykenevillä Harriereilla.

Myös F-35B-versio kykenee samaan STOVL-kykyyn (Short Takeoff, Vertical Landing). Koneessa on Pratt&Whitneyn ja Rolls-Roycen F135-moottori, jonka suihkusuutin voidaan kääntää osoittamaan alas. Lisäksi ohjaamon takana on puhallin, joka tuottaa nostovoimaa.

F-35A on tarkoitettu ilmavoimien käyttöön ja suuremmalla siivellä varustettu F-35C puolestaan merivoimien tukialuksille. A-mallin pääsyä operatiiviseen käyttöön odotetaan syksyllä 2016 ja C:n 2018.

US Marine Corps aikoo hankkia yhteensä 420 F-35-konetta, joista 340 on B-mallia ja 80 C-versioita. Kaikkiaan Yhdysvallat aikoo hankkia 2443 F-35 Lightning II -hävittäjää. +TT+

Lue aiempia Lentoposti.fi-juttuja aiheesta: