F-35C teki ensimmäisen vaijerilaskun tukialukselle (video)

F35C_Nimitz_usnavy(päivittynyt) Lockheed Martin F-35C Lightning II -häivehävittäjä on tehnyt ensimmäisen laskunsa lentotukialukselle jarruvaijerin avulla. Kaksi Yhdysvaltain merivoimien F-35-konetta laskeutui 3. marraskuuta San Diegon edustalla USS Nimitz (CVN 68) -lentotukialukselle. Pysäyttämisessä hyödynnettiin koneen uudelleen suunniteltua jarrukoukkua.

F35C_Nimitz_1_net_usnavyF-35C:n (kone CF-3) toi ensimmäiseen täydellisesti onnistuneeseen, optimaalisesti kolmanteen jarruvaijeriin osuneeseen laskuun US Navyn koelentäjä Cmdr. Tony Wilson (vasemmalla ja jutun lopussa, klikkaa kuvat isommaksi).

Heti perään toisella koneella Nimitzin lentokannelle laskeutui Lt. Cmdr. Ted Brickman (CF-5, otsikkokuvassa). Aiemmin koelennoilla on tehty testausohjelmaan kuuluvia vaijerilaskeutumisia maalentokentillä.

Lockheed Martin F-35C on Yhdysvaltain merivoimille tarkoitettu versio Lightning II -hävittäjästä eli kolmen puolustushaaran yhteisestä Joint Strike Fighteristä (JSF). Aiemmin Merijalkaväen F-35B on tehnyt tukialuslaskuja, mutta pystysuoraa laskeutumistapaa käyttäen. Perusversio F-35A on tarkoitettu Yhdysvaltain ilmavoimien (USAF) seuraavaksi yleishävittäjäksi.

F-35C-versio on ensimmäinen lentotukialuskäyttöön soveltuva viidennen sukupolven Stealth-kone. Siina ei ole F-35B:n VTOL-operaatioihin (Vertical Take-Off and Landing) tarvittavaa tilaa vievää pystysuoraa puhallinta tai alas kääntyvää suihkusuutinta. Näin C:n suurempi polttoainetilavuus mahdollistaa pidemmän toimintasäteen.

Sen sijaan F-35C:ssä on katapulttistartit mahdollistava suurempi siiven kärkiväli ja nokkateline sekä vaijerilaskuihin tarvittava jarrukoukku. Päälaskuteline on vahvistettu rajut tukialuslaskut mahdollistavaksi ja nokkatelineessä on paripyörä.

Koneen siivenkärjet taittuvat ylös tyypilliseen tukialuskoneiden tapaan. Näin säästetään tilaa koneen liikuttelussa lentokannella ja sen alaisessa hangaarissa.

F35C_Nimitz_finals_net_usnavyF-35C-version kehitystyötä ovat viivästyttäneet sen jarrukoukkuun liittyneet ongelmat. Se ja päälaskuteline ovat niin lähellä toisiaan, että koukku ei tarttunut vaijereihin. Lockheed Martin suunnittelikin sen uudelleen viime vuonna (uusi koukku näkyy kuvassa vasemmalla).

Nyt tehty laskeutuminen kuuluu F-35C:n kaksi viikkoa kestävään Developmental Testing I -koesarjaan (DT-I). Siihen osallistuu kaksi konetta ja tavoitteena on testata uutta hävittäjää normaalia tukialusoperointia vastaavalla tavalla.

Katapulttistarttien ja vaijerilaskujen ohella kokeillaan, miten Lightning II soveltuu muuhunkin toimintaan ahtaissa laivaolosuhteissa. Myös koneen huollettavuutta selvitetään. +TT+

US Navyn F-35C:n ensimmäisestä jarruvaijerilaskeutumisesta julkaisema video:

Lue myös: