Helsinki-Vantaan katseluterassi suljettu - rakenteellista suojausta pohditaan

terassi_sulku_0717_2Helsinki-Vantaan lentoaseman TOKE-rakennuksen kattotasolla sijaitseva katseluterassi on suljettu. Maanantaina 3. heinäkuuta talon katolla oli alaston mies, joka lopulta hyppäsi alas. Hän on mahdollisesti päässyt katolle terassin kautta. Katselutasanteen sulkeminen on tilapäinen toimenpide, koska terassin suojauksen parannusta pohditaan.

Katseluterassi (otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi) avattiin TOKE-rakennukseen kesäkuussa 2012 lentoaseman 60-vuotisjuhlien yhteydessä. Se on osoittautunut suosituksi ja alkuvaiheessa sinne jopa jonotettiin. Alueella saa olla 20 henkeä ulkoterassilla ja 20 sisätiloissa.

Näköalatasanteelta aukeaa näkymät kiitoteille 1 ja 2 sekä asematasolle, jossa ovat koneiden pysäköintipaikat. Terassin lämpimissä sisätiloissa on lentojen aikataulunäyttö, virvoitusjuoma-automaatti sekä Helsinki-Vantaan historiasta ja nykypäivästä kertova pienimuotoinen valokuvanäyttely.

Näköalatasanne on avoinna joka päivä klo 7-22. Sisäänpääsy on maksuton. Talvikausina ulkoterassi on ollut suljettuna lumen ja liukkauden takia.

terassi_sulku_0717_3Osoitteessa Lentäjäntie 1C sijaitseva terassi on rakennettu TOKE:n (Toimintakeskus) katon välitasanteelle. Kulku muualle katolle on estetty lasiseinällä (kuva oikealla).

Maanantaina 3. heinäkuuta katolla ollut mies oli ilmeisesti siirtynyt sinne kiertämällä lasiseinän tai kiipeämällä sen yli. Periatteessa katolle voisi luvatta päästä myös muuta kautta (lue lisää tapauksesta Lentoposti.fi-uutisesta).

Joka tapauksessa terassi on nyt tilapäisesti suljettuna (kuva alla). Miten pitkään tämä kestää, ei ole vielä tiedossa, mutta mahdollisesti kyse olisi muutamista viikoista. Todennäköisesti seinämiin lisätään niiden kiertämisen mahdottomaksi tekeviä lisärakenteita.

terassi_sulku_0717_1Maailmalla on runsaasti katselu- ja kuvausterasseja, jotka sijaitsevat varsinaisessa terminnaalirakennuksessa aivan asematason vieressä.

Helsinki-Vantaallakin on ollut aiemmin katseluterassi vanhan terminaalirakennuksen katolla. Tiukentuneet kansainväliset turvamääräykset ja valtaisa rakentaminen kuitenkin kavensivat katselumahdollisuuksia 70-luvun puolivälistä lähtien.

Vuonna 1975 pidetyn ETYKin myötä käynnistettiin turvatarkastukset ja muun muassa pääsyä porttialueelle alettiin rajoittaa. Koneiden katselu onnistui kuitenkin hyvin Fly Inn -ravintolasta, joka sijaitsi turvavalvomattomalla alueella.

Vuonna 1969 avattuun ravintola Fly Inniin pääsivät myös vastaanottajat ja saattajat vuoden 2009 elokuuhun asti, jolloin se suljettiin terminaali 2:n peruskorjauksen vuoksi. Nykyisin paikalla sijaitsevaan ravintolaan pääsevät vain lentomatkustajat turvatarkastetun alueen kautta. T.T.