HX-hankkeen hävittäjiä, huoltopalveluita ja teollista yhteistyötä koskevat LOA-sopimukset allekirjoitettu

HX_LOA_allekirjoitus_11022022(päivittynyt klo 14.17) Suomen HX-hävittäjähankinnan ensimmäiset LOA-asiakirjat on allekirjoitettu perjantaina 11. helmikuuta 2022. Kyseessä oli Lockheed Martin F-35A -hävittäjiä ja niiden huoltopalveluita sekä teollista yhteistyötä koskevat LOA-asiakirjat. Vuoden 2022 aikana allekirjoitetaan vielä myös LOA-asiakirjat ilmasta-ilmaan -aseistuksen osalta. Sopimusten allekirjoitustilaisuudet toteutuivat Puolustusministeriön aiemmin ilmoittaman aikataulun mukaisesti.

Monitoimihävittäjähankinta toteutetaan Yhdysvaltain hallinnon puolustustarvikevientiä koskevan Foreign Military Sales (FMS) -menettelyn mukaisesti. Hankintakokonaisuuksista laaditaan Letter of Offer and Acceptance (LOA) -tarjous- ja hyväksyntäasiakirjat, jotka allekirjoitettuina muodostavat hankintasopimuksen.

F-35_lineup_110220Puolustusvoimien logistiikkalaitos  solmi valtuutuksensa mukaisesti hankintasopimukset F-35-järjestelmästä ja ilmasta-ilmaan aseista. Puolustusministeriö solmi valtuutuksensa mukaisesti HX-hankinnan teollisen yhteistyön sopimuksen Lockheed Martinin ja moottorivalmistaja Pratt & Whitneyn kanssa.

Suomi on 11. helmikuuta 2022 lähtien myös virallisesti F-35 -partnerimaa.

Logistiikkalaitoksen johtaja insinöörikenraalimajuri Kari Renko allekirjoitti F-35A -lentokoneita ja niiden huoltopalveluita koskevat LOA-asiakirjat perjantaina 11. helmikuuta 2022 Tampereella. LOA-sopimusten toimeenpanossa Yhdysvaltoja edustaa puolustushallinnon alaiset F-35-hanketoimistot.

F35_F35AsHankintasopimukset käsittävät 64:n F-35A Block 4 -konfiguraatiota edustavan monitoimihävittäjän toimitukset vuosina 2025-2030, koneiden PW F135 -moottorit sekä käyttöön ja ylläpitoon tarvittavia huoltovälineitä, järjestelmiä, varaosia, vaihtolaitteita, koulutuslaitteita ja palveluita.

Sopimuksiin sisältyy myös Puolustusvoimien lentävän ja lentoteknisen henkilöstön F-35 -tyyppikoulutus.

F35_flyby_2Lentokone- ja huoltopalveluhankintojen jälkeen vuoden 2022 aikana allekirjoitetaan LOA-asiakirjat ilmasta-ilmaan -aseistuksen Sidewinder- ja AMRAAM-ohjusten hankinnoista. Suomi on hankkimassa Raytheonin lyhyen kantaman lämpöhakuisia Sidewinder AIM-9X Block II+ (Plus) -ilmataisteluohjuksia sekä tutkahakeutuvia Raytheon AMRAAM AIM-120 -ilmataisteluohjuksia (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile).

Valtioneuvostolle joulukuussa 2021 annetun hankintaesityksen mukaisesti ilmasta-maahan ja ilmasta -pintaan -aseistuksen hankintaa koskevat sopimukset tehdään myöhemmin.

Suomelle on tarjottu ilmasta-maahan vaikutuskykyinä mm. SDB I (GBU-39, Small Diametre Bomb) ja II (GBU-53 StormBreaker) sekä JDAM-pommisarjoja. Risteilyohjuksista vaihtoehtoina ovat tällä hetkellä amerikkalainen Lockheed Martin Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range (JASSM-ER) AGM-158B-2 -risteilyohjus sekä norjalainen häiveteknologiaa hyödyntävä Kongsberg Joint Strike Missile (JSM) -risteilyohjus.

Myös nykyisin Horneteissa käytössä olevien AGM-158 JASSM -ohjuksien siirtämistä F-35A -hävittäjiin kerrottiin joulukuussa 2021 harkittavan. Tuolloin integrointimahdollisuudesta suoraan uusiin koneisiin oli saatu kahta eri tietoa. Haarukka vastausten välillä oli laaja: onnistuu ja ei onnistu.

Tällä menettelyllä varmistetaan, että asekokoonpanot voidaan optimoida muun muassa aseiden lukumäärien ja tyyppien osalta niin että Suomen F-35-järjestelmä on 2030-luvulle tultaessa mahdollisimman suorituskykyinen.

 
IP_Sopimuksen_allekirjoitus_11022022Teollisen yhteistyön tavoitteena laaja omavaraisuus ja huoltovarmuus

Puolustusministeri Antti Kaikkonen puolestaan allekirjoitti HX-hankinnan teollisen yhteistyön sopimuksen perjantaina 11. helmikuuta 2022 Helsingissä. Sopimus solmittiin hävittäjävalmistaja Lockheed Martinin ja Raytheon Technologies -konserniin kuuluvan moottorivalmistaja Pratt & Whitneyn kanssa.

F-135_StandardAeroHX-hankinnan teollisen yhteistyön velvoite perustui puolustusministerin huhtikuussa 2018 tekemään päätökseen. Päätöksen mukaan teollisen yhteistyön arvon tulee olla vähintään 30 % toteutuvasta sopimushinnasta.

F-35-järjestelmän teollisen yhteistyön ratkaisu täytti HX-tarjouskilpailussa teolliselle yhteistyölle asetetut vaatimukset.

F35_Patria_frontsectionTeollisen yhteistyön tavoitteena on sotilaallisen maanpuolustuksen, valtion turvallisuuden ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kannalta kriittisen puolustus- ja turvallisuusteollisen tuotannon, teknologian ja osaamisen kehittäminen ja ylläpito sekä kansallisen huoltovarmuuden parantaminen ja turvaaminen.

HX-hankinnan teollisen yhteistyön ratkaisu luo huoltovarmuuden näkökulmasta vakuuttavaa osaamista kotimaiseen teollisuuteen ja on kansantaloudellisesti merkittävä. Keskeisimmät teollisen yhteistyön projektit ovat laajamittainen F-35-eturunkojen valmistaminen Suomessa myös muille käyttäjille, rakennekomponenttien tuotanto sekä laitteiden testaus- ja huoltokyky.

HN_lakeuksien_yllaLisäksi Suomeen tarjotaan moottoreiden loppukokoonpanoprojektia Ilmavoimien koneisiin. Teollisen yhteistyön arvioitu suora kotimainen työllisyysvaikutus on 4500 henkilötyövuotta ja välillinen 1500 henkilötyövuotta.

Valtioneuvosto päätti 10. joulukuuta 2021 64 Lockheed Martin F-35A Lightning II -monitoimihävittäjän hankinnasta, jolla korvataan Ilmavoimien F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjien vuoteen 2030 mennessä poistuva suorituskyky.

Hävittäjävalmistaja Lockheed Martin julkaisi lyhyen lausunnon sopimusten allekirjoitusten jälkeen.

LM_FW_FAL”Olemme todella tyytyväisiä, että Suomi on nyt virallisesti liittynyt F-35-ohjelmaan. Suomen puolustusvoimien ja suomalaisen puolustusteollisuuden kanssa solmimamme kumppanuuden myötä toimitamme Suomelle F-35-hävittäjiä ja osallistumme niiden ylläpitoon vuosikymmenien ajan",  sanoi Lockheed Martinin F-35-ohjelman johtaja Bridget Lauderdale.

"Samalla kumppanuutemme tarjoaa suomalaiselle teollisuudelle ainutlaatuisia korkean teknologian kehityshankkeita, valmistusta ja taloudellisia hyötyjä. F-35-tuotannon yhteistyö jatkuu yli 20 vuoden ajan ja F-35:n ylläpito aina 2070-luvulle saakka", päätti Lauderdale. MH

Päivitys kello 14.17: Lisätty Lockheed Martinin antama lausunto uutisen loppuun.

Päivitys kello 13.28: Lisätty tarkennettua tietoa aseistuksesta.

Lue myös:

Artikkeli: Suomen seuraava hävittäjä - Lockheed Martin F-35 tarjoaa vahvaa vaikuttamiskykyä jopa 2070-luvulle