Ilmailualan oma mielenilmaus Ilmailumuseolla - terminaalissa oppaat avustivat matkustajia

mielenilmaus_2Ammattiyhdistysliikkeen perjantainen mielenilmaus keräsi poliisin arvion mukaan noin 30 000 ihmistä Helsingin Rautatientorille. Ilmailualan huomioasuinen väki järjesti oman oheistilaisuutensa Ilmailumuseolle. Lentoaseman terminaaleissa oli sielläkin keltaisia liivejä: oppaat avustivat matkustajia pulmatilanteissa.

Helsinki-Vantaan T2-terminaaliin saapuvia matkustajia oli perjantaina kellon lähetessä puolta päivää runsaasti keltaisiin ja oransseihin liiveihin pukeutuneita oppaita. Välillä vaikutti siltä, että heitä oli enemmän kun matkaan lähteviä (otsikkokuvassa). Tietoa oli siis saatavilla ja tarvittaessa sitä haettiin lisää mobiililaitteilla netistä.

Avustajia oli ainakin Finaviasta, Finnairista ja AirProsta. Matkustajien neuvomisen ohella he tarjosivat karamelleja matkantekoa mukavoittamaan. Turvatarkastuksen jonot sen sijaan olivat normaalistikin hiljaiseen ajankohtaan nähden poikkeuksellisen pitkät.

Lentokoneisiin siirryttiin perjantain aikana osittain poikkeusjärjestelyiden avulla. Bussikuljetusten sijaan matkustajat kävelivät asematasolla seisoneille koneille lippusiimoin eristettyä väylää pitkin (katso kuvat jutun lopusta).

Finnairin lennoilla saattoi kohdata myös normaalia rajoitetumman tarjoilun. Yhtiö kertoi ettei sen catering-toimittaja LSG Skychefs kykene takaamaan normaalia ruoka- ja juomatarjoilua kaikille mielenilmauspäivän lennoille. Joillain kotimaan ja Euroopan lennoilla on tästä johtuen perjantain aikana osittain rajallinen ruoka- ja juomatarjoilu.

mielenilmaus_1Ilmailualalla toimivat liitot SLJY, SLSY, IAU, PRO ja JHL järjestivät Rautatientorin mielenilmaukselle oman oheistilaisuutensa Suomen Ilmailumuseolla ja sen pihalla. Auditoriossa katsottiin televisiolähetyksiä mielenilmaisusta.

Lisäksi museon pihalla oli tarjolla grillimakkaraa ja kahvia. Paikalla kävikin runsaasti huomiovaatetettuja eri liittojen jäseniä. Myös lentoemäntien asuja näkyi.

MTV Uutiset teki suoria haastatteluja Ilmailumuseolta mielenilmaisua käsittelevään ohjelmaansa (kuvassa yllä). Haastateltavat kertoivat olevansa hallituksen toimiin pettyneitä ja erityisesti niiden pakottavuus nostettiin esiin negatiivisena seikkana.

Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola puolestaan kertoi, ettei ainakaan puoleen päivään mennessä yksikään lento ollut myöhästynyt.

Rautatietorin kansallinen mielenilmaus kiinnosti myös ilmakuvausharrastajia. Helsingin poliisi twiittasi havainneensa kaksi UAV-kopteria lentämässä alueen yllä.

Viranomaiset muistuttivatkin, että kamerakopterien lennättäminen ulkosalle kokoontuneen väkijoukon yllä on turvallisuussyistä ehdottomasti kiellettyä. T.T.

Lue myös aiempia uutisiamme liittyen perjantain mielenilmaukseen: