Kanada vapauttaa Boeing 737 MAXit lentokiellosta 20.1. - kolme MAX-operaattoria valmiina lentoihin

C-FSNU_250718Transport Canada päästää Boeing 737 MAX -koneet jälleen ilmaan 20. tammikuuta 2020 lähtien, jos vaadittavat muutostoimet ja lentäjien koulutukset on toteutettu vaaditusti. Ainakin kaksi kolmesta kanadalaisesta lentoyhtiöstä palauttavatkin MAX-koneensa kaupallisen toiminnan piriin lähiaikoina.

Kanadan ilmailuviranomainen Transport Canada antoi 18. tammikuuta 2021 lentokelpoisuusmääräyksen, joka määrittelee toteutettavat toimet Boeing 737 MAX -koneiden lentokiellon päättämiseksi Kanadan ilmatilassa. Päätös perustuu ilmailuviranomaisen turvallisuusnäkemyksiin ja viranomaisen konetyypistä tehtyihin arviointeihin.

Boeing 737 MAX -koneiden lentokielto Kanadassa päättyy viimeiseen toimeen 20. tammikuuta 2021, kun Transport Canada peruu kello 23.59.59 NOTAM-tiedotteen, joka estää konetyypin käyttämisen maan ilmatilassa.

Suoritetun valvonnan perusteella Kanadan ilmailuviranomainen toteaa maan operaattoreiden tehneen tarvittavat toimet MAX-koneilleen sekä kouluttaneet mehistönsä 21. joulukuuta hyväksytyn koulutusohjelman mukaisesti. Kanadassa konetyypillä operoivat Air Canada ja WestJet, jotka vastaanottivat ensimmäiset MAXinsa loppuvuodesta 2017. Kolmas operaattori on Sunwing Airlines. Se oli ensimmäinen kanadalaisoperaattori, joka keskeytti lennot MAX-koneilla.

WestJet-737MAX_2Transport Canada vaati lentokiellon kumoamiseksi laajempia toimia, kuin Yhdysvaltain FAA. Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen linjasta poikkesivat mm. huoltovaatimukset, koneiden pitkäaikaissäilytyksen jälkeen sekä lentokoulutusvaatimukset, jotka tuli olla suoritettuna myös ennen koululentoja tai siirtolentoja.

Kanadalaiset vaativat myös muutoksia ohjaamon toimintamenetelmiin tietyissä vikatilanteissa lentäjien työkuorman keventämiseksi.

Air Canada ottaa ensimmäiset kaikkiaan 24 Boeing 737 MAX -koneestaan käyttöön helmikuun alusta lähtien. Sitä ennen ilmaan nousee WestJet jo 21. tammikuuta. Sen laivastossa MAX-koneita on 13 kappaletta. Sunwing Airlines ei ole julkaissut, koska se ottaa neljä MAXiaan takaisin liikenteeseen.

Euroopan ilmailuviranomainen EASA on ilmoittanut vapauttavansa 737 MAX -koneet Euroopan taivaalla tammikuuta 2021 aikana.

 

Lue myös: