Kauhavan lentokenttä sai sotilasilmailuviranomaisen hyväksynnän - päälentonäytöksen järjestelyt jatkuvat

Kauhava_kiitotie35Kauhavan lentokenttä on saanut hyväksynnän sotilasilmailun viranomaisyksiköltä (SVY). Käytännössä päätös mahdollistaa sotilasilma-alusten tukeutumisen Kauhavaan elokuussa 2020 järjestettävän päälentonäytöksen aikana.

Suomen Ilmailuliiton vuoden 2020 päälentonäytöksen Kauhava Air Shown järjestelyt jatkuvat edelleen ja nyt julkistettu ilmoitus on merkittävä positiivinen uutinen tapahtumalle. Vastuullisena järjestäjänä toimivan Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät ry:n (KWL).

Kauhavalla 29.-30. elokuuta 2020 järjestettävä lentonäytös oli alunperin määrä järjestää jo kesäkuussa 2020. Siirron syynä oli koronaviruspandemian aiheuttamat rajoitukset. Järjestäjän mukaan lentonäytös toteutetaan elokuussa, jos pandemia on siihen mennessä hellittänyt ja viranomaisohjeistukset sallivat järjestämisen.

Kauhava on entinen sotilaslentokenttä, mutta ilmavoimat poistui lentopaikalta vuoden 2014 lopulla, jonka jälkeen lentokentän kunnosta ei ole ollut virallista varmuutta. Lentonäytösjärjestäjä toteutti yhdessä Destian kanssa hankkeen, jossa lentokentän nykykunto selvitettiin laserkeilauksella ilmavoimien asettamien standardien mukaisesti. Hankkeen kustannuksiin osallistuivat Kauhavan kaupunki sekä LSK Business Park.

Midnight Hawks Kauhavalla 2015Tulokset julkistettiin 14. toukokuuta ja niiden mukaan sotilasilmailun viranomaisyksikkö (SVY) on hyväksynyt Kauhavan lentopaikan käyttöönoton sotilasilmailuun. Käytännössä hyväksyntä tarkoittaa sitä, että sotilasilma-alukset voivat tukeutua eli laskeutua Kauhavalle mm. lentonäytöksen aikana. Kyseessä on merkittävä askel kohti elokuista ilmailutapahtumaa.

Kauhava Air Shown pääesiintyjäksi julkistettiin huhtikuun lopulla Suomen Ilmavoimat. Taivaalle luvattiin tuolloin Karjalan lennoston Jukka Asmundelan F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän sooloesitys, osastotaitolentoryhmä Midnight Hawks sekä Hawk-sooloesitys. Tuolloin maanäyttelyyn osallistumisesta luvattiin kertoa myöhemmin. Nyt sen toteutuminen on Ilmavoimien osalta todennäköisesti aiempaa lähempänä.

SVY:n hyväksyntä mahdollistaa myös Ilmavoimien HX-hankkeeseen osallistuvien valmistajien hävittäjien tukeutumisen Kauhavalle. Toistaiseksi sen osalta ei ole tehty julkistuksia ja omat haasteensa sille aiheuttaa koronaviruspandemia sekä tiukka aikataulu. Valmistajat ovat kuitenkin osallistumassa tapahtumaan omilla maanäyttelyn osastoillaan vaikka hävittäjiä ei paikalle vielä toistaiseksi ole luvassa.

Kauhava_kuva3Suomen ilmavoimat toimi Kauhavalla vuodesta 1927 vuoden 2014 loppuun saakka. Vuoden 2015 alusta lähtien ilmavoimat keskitti toiminnan Tikkakosken Ilmasotakouluun. Kauhava on perinteinen lentonäytöspaikka ja siellä järjestettiin perinteinen Lentäjien juhannus -tapahtumia vuosien ajan.

Nykyisin entistä lentosotakoulupaikkakuntaa kunnioittaa mm. Kauhavan lentokonepuisto, jonne on koottu esille ilmavoimien koulukoneita. Niitä on esillä kaikkiaan seitsemän kappaletta.

Lue myös: