Lex Malmin kannatusilmoitukset toimitettiin Väestörekisterikeskukselle - hanke etenee eduskuntaan

LexMalmi_luovutus_1Malmin lentoaseman ilmailukäytössä säilyttämiseen tähtäävä Lex Malmi -kansalaisaloite on kerännyt kahdessa kuukaudessa lähes 60 000 kannatusilmoitusta. Eri puolita maata kerättyjä paperilomakkaille kirjattuja kannatusilmoituksia kertyi yli kolme metriä korkea pino. Ne luovutettiin väestörekisterikeskukselle tarkastettaviksi 25. lokakuuta 2016 kello 12.00.

LexMalmi_kuittiLex Malmi -kansalaisaloite saavutti lain vaatimat 50 000 kannattajaa poikkeuksellisen nopeasti. Aiemmista aloitteista poiketen se luovutetaan eduskunnalle jo paljon ennen kuuden kuukauden määräajan täyttymistä.

“Asia on kansalaisille todella tärkeä ja lopettamishankkeesta ollaan vihaisia ja surullisia. Kannatusilmoituksen allekirjoittajia on ollut tilaisuuksissa jonoksi asti. Ihmisillä on paljon kokemuksia ja muistoja lentomatkoista, koulutuksista ja tapahtumista Malmilla ja he ovat nostaneet toistuvasti esiin myös tulevaisuuden tarpeet. Lopettamishanketta pidetään älyttömänä eikä sen perusteita hyväksytä.” sanoo katukeräystä koordinoinut Maria Holmberg. 

LexMalmi_2Lakiehdotus on perusteellinen sekä lakiteknisesti että perustelujen laajuudeltaan.

“Malmin ylikunnallinen merkitys Suomen ilmailualan tärkeänä keskuksena, sen oleellinen merkitys Suomen ja pääkaupunkiseudun saavutettavuudelle sekä ainutlaatuinen ja maailmanlaajuisesti tunnustettu rakennettu kulttuuriympäristö edellyttävät lentokentän säilyttämistä ilmailukäytössä. Asia ei ole yhden kaupungin vaan koko valtakunnan laajuinen asia, ja se tulee käsitellä eduskunnassa", kiteyttää lakitekstin valmistelua ohjannut Kim Korkkula ehdotuksen sisällön.

 Aloite luovutetaan juhlallisesti eduskunnan käsittelyyn joulukuussa, kun kannatusilmoitukset on tarkastettu ja varmistettu. Ajankohta on historiallisesti merkittävä, sillä joulukuun 16. päivänä 2016 tulee kuluneeksi 80 vuotta ensimmäisen lentokoneen laskeutumisesta Malmille.

LexMalmi_Saarisalo_KrapinojaPainettu versio ehdotuksesta toimitetaan kansanedustajille tutustuttavaksi jo etukäteen niin, että aikaa perehtymiseen on riittävästi.

Tavoitteena on, että Suomen 100-vuotisjuhlavuotta voidaan juhlistaa myös alkuperäiskäytössään säilyneellä Malmin lentokentällä. Kesälle 2017 on luvassa Suomen Ilmailumuseon järjestämä Suomi 100 -juhlalentonäytös

Lue myös: