Malmilla lennettiin viikonloppuna yli 60 operaatiota - punakeltainen vinoristi keskeyttää lentotoiminnan

HF_vinoristi_maalausViikonloppu Malmin lentoasemalla jatkui ilmailutoiminnan osalta vilkkaana, kun lentopaikalla oli lauantain ja sunnuntain aikana yli 60 operaatiota. Malmin lentopaikan noin 85 vuoden mittaiseen toimintaan tulee kuitenkin keskeytys sunnuntai-iltana 14. maaliskuuta, kun merkinantopaikalle asetetaan punakeltainen vinoristi. Se kieltää laskeutumisen operaatiomäärältään Suomen toiseksi suurimmalle lentopaikalle.

HF_terminaaliMalmin lentopaikan tuleva kiitotien sulkeminen ja heikko lentosääennuste sai suuren osan Malmilla ilma-aluksiaan säilyttävistä jättämään kotikenttänsä jo perjantaina 12. maaliskuuta 2021. Kaikkiaan Malmilta on poistunut muille lentopaikoille noin 80 ilma-alusta.

Kohentuneen säätilan seurauksena Helsingin kaupungin alueella sijaitsevan ainoan kaikille avoimen lentopaikan mahdollisesti viimeinen viikonloppu oli vastoin odotuksia ilmailullisesti vilkas. 

HF_tornissaLauantaina 13. maaliskuuta vallinnut hyvä lentosää toi Malmille päivän mittaan kaikkiaan 63 operaatiota. Sunnuntaina 14. maaliskuuta sääennuste ei kuitenkaan enää luvannut hyvää lentotoiminnalle räntäsateen ja matalan pilvikaton seurauksena.

Sunnuntai-iltapäivästä Malmin lentopaikan alueella kuitenkin ilmailtiin, kun Robinson R44 -helikopteri oli kaupallisen lentokoulun koululennolla. Se nosti viikonlopun operaatiomäärät iltapäivästä jo lukuun 65. Kyseessä oli mahdollisesti viimeinen lento-operaatio Malmille ennen kiitotien sulkemista.

HF_R44Vilkasta Malmilla on ollut muutoinkin maaliskuun 2021 aikana, sillä päättyvän viikon tiistaina 9. maaliskuuta operaatioita oli noin 130 ja edellisenä viikonloppuna noin 200.

Malmin lentopaikan pitolupa on siis edelleen voimassa ja asiaan liittyviä oikeusprosesseja on vielä kesken. Lentotoiminta kuitenkin ainakin keskeytyy sunnuntai-iltana 14. maaliskuuta, kun kiitotie suljetaan.

Ilmailutiedotuspalvelussa julkaistu Notam sulkee Malmin lentopaikan kiitotien 18/36 sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 14. maaliskuuta kello 22.00 UTC-aikaa. Notam voi olla pisimmillään voimassa kolme kuukautta, joten kiitotie pysyy sen myötä suljettuna 14. kesäkuuta 2021 saakka.

HF_terminaali_2Kiitotie on siis pian suljettu ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on lisäksi kieltänyt myös helikopteritoiminnan harjoittamisen Malmin lentopaikalta. Lentotoimintaa voisi tällä välin tapahtua Helsingin kaupungin erikseen myöntämällä luvalla, jolloin kyseinen notam peruttaisiin.

Malmilla on edelleen eri toimijoiden ilma-aluksia jopa toistakymmentä. Niiden poislentäminen vaatii siis jatkossa erikoislupia tai muutoin edessä on maakuljetustarpeita. Kyseiset ilma-alukset eivät kuitenkaan ole kiistan kohteena olevan Malmin lentokenttäyhdistyksen alueella eli niitä ei koske ulosottoviraston asettama takaraja ja mahdollinen ulosmittaus.


Lentotoiminta keskeytyy punakeltaisen vinoristin
asentamiseen

HF_vinoristi_GunMalmin lentopaikan merkinantopaikalle asetetaan sunnuntain aikana pitkäaikaista laskukieltoa osoittava merkki. Kyseinen 3x3 metrinen merkki on punainen neliö, jossa on keltainen vinoristi. Tämän lisäksi kiitotielle asennetaan valkoiset tai keltaiset selkeästi alustastaan erottuvat ristit, jotka osoittavat ettei merkitty alue sovellu ilma-alusten liikkumiseen.

Kiistan kohteena oleva Malmin lentopaikka on edelleen toiminnassa ja se on operaatiomäärältään Suomen toiseksi suurin lentopaikka. Malmin lentoasema on edelleen myös virallinen lentoliikenteen rajanylityspaikka, joka löytyy mm. korona-ajan  Finentry.fi -palvelusta.

HF_Gun_ristipaikatVaikka lentotoimintaan on nyt tulossa vähintään katkos kiitotien sulkemisen seurauksena jatkavat Malmin lentoaseman ilmailutoimintaa puolustavat taho työtään elinvoimaisen lentopaikan toiminnan turvaamiseksi eri oikeusasteissa.

Malmin lentoaseman ilmailukäyttöä puolustavan kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut jo 29 209 helsinkiläistä. Kyseisen kuntalaisaloitteen voi edelleen allekirjoittaa kuntalaisaloite.fi -palvelussa. Aloitteella haetaan kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä Malmin lentokentän tulevaisuudesta.


Malmi on Helsingin ainoa kaikille avoin lentopaikka

HF_vinoristi_hangaarissaMalmin lentoasema on Helsingin viimeinen lentopaikka, joka on soveltunut lentokoneille ja helikoptereille. Nyt sitä uhkaa siis toiminnan päättyminen. Malmin ilmailutoiminnan mahdollisesti päättyessä kokonaan olisi Helsingissä helikopteritoiminnalle enää rajoitetusti käytettävissä mm. Suomenlinnan, Mäntyniemen sekä HYKS:in laskupaikat. Helsingin uutta helikopterikenttää on suunniteltu Malmin läheisyyteen Kivikkoon.

Edellisen kerran Helsingissä lopetettiin lentopaikka vuonna 2018, kun Hernesaaren helikopterikentän toiminta päättyi. Jo tätä aiemmin Helsingin alueelta on poistettu käytöstä  mm. Etelärannan ja hotelli Hesperian helikopterilaskupaikat. MH

Lue myös: