Poliisi takavarikoi kaksi RC-lennokkia Koiviston hautajaisten yhteydessä

phantom_nelikopteriHelsingin poliisi otti helatorstaina 25. toukokuuta haltuun kaksi kauko-ohjattua RC-lennokkia (Radio Controlled) eli niin sanottua dronea Helsingin keskustassa presidentti Mauno Koiviston hautajaisten yhteydessä. Poliisi epäilee, että lennokkeja lennätettiin keskustassa Trafin määräysten vastaisesti.

Helsingin poliisi ei tiedotteessaan yksilöi tarkemmin, millaisista RC-lentolaitteista on kyse. Todennäköisesti käytössä on ollut kaupallisesti yleisesti saatavilla olevia neliroottorisia kamerakoptereita (arkistokuvassa yllä).

"Helsingin alueella on pysyviä lentokieltoalueita, jotka on asetettu valtioneuvoston asetuksella. Yksi näistä isoista lentokieltoalueista sijaitsee Kauppatorilta Liisankadulle saakka. Nämä kyseiset lennokit otettiin poliisin haltuun, sillä niiden epäillään rikkoneen tätä lentokieltoaluetta. Tämän lisäksi poliisi epäilee, että niitä on lennätetty ulkosalle kokoontuneen väkijoukon päällä", kertoo ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisilaitokselta.

Näistä kahdesta edellä mainitusta tapauksesta on laadittu rikosilmoitukset nimikkeellä ilmailurikkomus, josta voi seurata sakkorangaistus. Törkeissä tapauksissa lennokin voi menettää rikoksentekovälineenä valtiolle.

Lentoposti.fi kertoi Helsingin ja Naantalin lentokieltoalueista tuoreeltaan 21. toukokuuta 2015. Helsingin ydinkeskustassa sijaitsee alue EFP50. Lue lisää linkistä jutun lopusta.

Lisäksi voidaan julistaa tapahtumakohtaisia lentokieltoalueita esimerkiksi valtiovierailujen  tai suurten yleisötapahtumien yhteydessä. Näin toimittiin Kiinan presidentin vieraillessa Suomessa ja Lahdessa hiihdon MM-kisoissa. Lue lisää linkeistä jutun lopussa.

"Helsingissä on päivittäin yleisötapahtumia, joiden läheisyydessäkään ei ole mahdollista lennättää dronea täysin turvallisesti. Keskustan alueen kaduilla on myös yleensä sen verran paljon väkeä, että amatöörilennättäjien on syytä pysyä pois keskustan alueelta", Porola jatkaa.

Hallintokorttelin lisäksi muita lentokieltoalueita Helsingissä löytyy muun muassa Meilahdesta, Munkkiniemestä, sekä Kalastajatorpalla sijaitsevan valtion vierastalon alueelta.

Lentokieltoalueet ja muuta tärkeää tietoa on lueteltu osoitteessa www.droneinfo.fi/fi. Kaikkien lennättäjien tulee hakea lupa Trafilta, mikäli haluaa lennättää miehittämätöntä ilma-alusta näillä alueilla.

Lennokkien lennättäjien tulee ottaa huomioon, että pysyvien lentokieltoalueiden lisäksi Suomessa on myös väliaikaisia tapahtumakohtaisia lentokieltoalueita. Nämä väliaikaiset lentokieltoalueet on lueteltu Air Navigation Services Finland -toimijan nettisivuilla osoitteessa https://www.ais.fi/fi/aup.

Lennokin lennättäjä vastaa vahingoista

Lennokin lennättäjä vastaa vahingonkorvauslain mukaisesti kaikista aiheuttamistaan vahingoista. Kyseessä on lennokki silloin, kun laitetta lennätetään harraste- tai urheilutarkoituksessa.

Mikäli laitetta lennätetään missä tahansa muissa tarkoituksissa, on laite tällöin ilmailulain mukaan jo kauko-ohjattu ilma-alus. Tällöin laitteen käyttäjän lisäksi ovat yhteisvastuussa myös laitteen omistaja ja haltija - olipa kyseessä sitten tahallinen teko vai vahinko.

Vahingonkorvauslaissa on määritelty erikseen korvausvastuut, jotka koskevat lennätettävien laitteiden aiheuttamia vahinkoja. Lennokkien ja lennätettävien ilma-alusten lennättäjien kannattaakin ottaa huomioon, että korvaukset saattavat olla varsin mittavat.

Vahingonkorvauslain lisäksi näiden laitteiden osalta tulkittavaksi voi tulla myös rikoslaki, mikäli laite esimerkiksi aiheuttaa henkilövahingon tippuessaan taivaalta väkijoukkoon. T.T.

Trafin sivuilla on kattava kysymykset ja vastaukset -palsta miehittämättömien lennokkien lennättämiseen liittyen.